British Museum Lontoossa

Lontoon Museot

Lontoo on todellinen museoiden kaupunki. Museoiden kirjo on laaja; tarjontaa on aina maailmankuuluista museoista pienempiin ja eriskummallisiin museoihin, kuten tuuletin – ja ompelukonemuseoihin. Tässä artikkelissa esittelemme Lontoon kolme suosituinta museota.

British Museum

British Museumilla on yksi maailman suurimmista kokoelmista, johon kuuluu noin 8 miljoonaa kulttuurihistoriallista esinettä. Suurin osa esineistä on tietysti varastoitu, mutta museossa on silti valtavasti nähtävää. Egyptiläinen kokoelma kuuluisine muumioineen, patsaineen ja esineineen on yksi suosituimmista ja kokoelma onkin ensimmäinen, jota ensikertalaiset suuntaavat ihailemaan. Kuuluisa Rosettan kivi on osa kokoelmaa. Myös Kreikkalainen, Roomalainen ja Atsteekki kokoelmat ovat laajoja ja suosittuja nähtävyyksiä, papyruksia unohtamatta.

Faktaa museosta

British Museumissa pääset näkemään esineitä jokaisesta maanosasta ja useimmilta dokumentoiduilta ajanjaksoilta. Museo perustettiin vuonna 1753 ja se perustui luonnontutkija Sir Hans Sloanesin valtavaan kokoelmaan. Suurimmat antiikki- ja arvotavaroiden keräykset ympäri maailmaa tehtiin 1800-luvulla. Aivan kuten monissa muissakin kulttuurihistoriallisissa museoissa, on British Museumin kokoelmatkin kiistanalaisia, sillä maat, joista esineet aikanaan kerättiin haluavat saada esineet takaisin. Tunnetuin konflikti koskee kreikkalaisia Parthenonin veistoksia, jotka tunnetaan myös nimellä Elginin marmorit. British Museum ei kuitenkaan ole suostunut luopumaan arvotavaroistaan ja esineistään.
 
Museo on uudelleenrakennettu useaan otteeseen. Viimeisin muutos tapahtui kun British Library, joka oli ennen osa British Museumia, muutti St Pancrasiin. Vierailijat saapuvat nyt museoon lasilla katetun Great Courtin kautta, joka on Euroopan suurin katettu aukio. Suosittelemme myös kurkistamaan pyöreään, keskellä aukiota sijaitsevaan Readin Roomiin. British Museum sijaitsee Bloomsburyssä, Lontoon keskustassa kävelyeteisyyden päässä eri metroasemista. 

British Museum sisältäpäin kuvattuna

Aukioloajat ja liput 

Sisäänpääsy pysyviin näyttelyihin on maksutonta. Museossa on aina useita mielenkiintoisia väliaikaisia näyttelyitä, joista pienempiin on usein pääsymaksu. Suurempiin väliaikaisnäyttelyihin on kuitenkin aina ostettava liput ja hinnat vaihtelevat näyttelyittäin. Täältä voit lukea lisää tämänhetkisistä näyttelyistä.

British Museumin aukioloajat: päivittäin klo. 10–17.30, perjantaisin 10–20.30. Museo on avoinna vuoden jokaisena päivä, lukuun ottamatta joulun pyhiä ja uutta vuotta.  

Tate Modern

Tate Modern on modernin taiteen kansallismuseo, jonka kokoelmat ovat peräisin 1900-luvun alusta eteenpäin. Museo avattiin vuonna 2000 Thames –joen varrella sijaitsevaan vanhaan voimalaan. Teollinen tyyli säilytettiin – sisääntulo museoon, eli vanhaan turbiinihalliin on itsessään jo kokemus.

Suuri kokoelma sisältää teoksia monilta kuuluisilta taiteilijoilta, kuten Matisselta, Monet’lta, Picassolta, Rothkolta ja Warholilta. Teokset eivät ole esillä kronologisessa järjestyksessä, vaan teemoittain. Vuonna 2016 museon viereenavattiin uusi 10 kerroksinen lisärakennus, joka kantaa nykyään nimeä Blavatnik Building avokätisen museon tukijan, Len Blavatnikin, mukaan. Museon eteen istutetut koivut ovat ruotsalaisen Lars Nittven istuttamat, kun hän aikanaan toimi ensimmäisen kokkina museossa.

Tate Modern -museo sijaitsee Thamesin eteläpuolella, ja lähin metroasema on Southwark. Pääset myös Thamesin pohjoispuolella sijaitseville metroasemille, kuten Blackfriarsin asemalle kätevästi kävelemällä näyttävää Millenium Bridgeä pitkin. Museon lähellä on myös useita bussipysäkkejä

Aukioloajat ja liput

Tate Modern on joka päivä, lukuun ottamatta 24-26.12. Sunnuntai - torstai klo. 10-18.00, perjantai - lauantai klo. 10-22.00. Sisäänpääsy museoon on maksuton, mutta joihinkin väliaikaisnäyttelyihin voi olla sisäänpääsymaksu. Lue lisää täältä.

Natural History Museum

Lontoon Natural History Museum on yksin maailman suurimmista luonnonhistoriallisista museoista. Kauniissa museorakennuksessa on valtava kokoelma eläin- ja kasvitieteellisiä asioita. Täällä voit nähdä mm. 30 metrisen sinivalaan luurangon, sukupuuttoon kuolleen drontti linnun ja suuren hyönteiskokoelman. Museo on maino valinta perheille, ja se on täynnä interaktiivisia näyttelyitä.

Dinosauruksista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti suunnata Natural History Museumiin, täällä on kattava näyttely näistä muinaisista eläimistä. On myös vaikea olla huomaamatta museoon sisään tullessaan 32 metristä dinosauruksen luurankoa. Dinosaurushallissa voit tutustua esimerkiksi tyrannosaurus rexin fossiileihin, triceratopsin kalloon ja dinosauruksen muniin. Dinosauruksia on myös ympäri museota – Earth Hallista löydät esimerkiksi stegosauruksen luurangon.

Tate Modern -museo Lontoossa

Natural History Museum sijaitsee South Kensingtonissa, lähellä metroasemaa. Samalla Exhibition Road -kadulla on myös kaksi muuta vierailun arvoista museota, Science Museum ja Victoria & Albert Museum. 

Aukioloajat ja liput

Natural History Museum on auki joka päivä klo. 10-17.50, lukuun ottamatta 24-26.12. Sisäänpääsy on maksuton, mutta useaan väliaikaisnäyttelyyn on sisäänpääsymaksu. Lue lisää täältä.
Suosittelemme ehdottomasti vuosittaista ”Wildlife Photographer of the Year” -näyttelyä, joka pidetään yleensä syksyllä tai talvella. Nämä luontokuvat ovat upeita!