Tower Bridge iltavalaistuksessa

London Bridge ja Tower Bridge

Thames –joki jakaa Lontoon kahtia. Kaksi kuuluisinta joen ylittävää siltaa ovat London Bridge ja Tower Bridge. London Bridge on tuntemattomampi suurelle yleisölle, toisin kuin Tower Bridge, joka on Lontoon tunnetuimpia symboleja ja yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä.

London Bridge

London Bridge on kaupungin vanhin silta, vaikkakin sitä on remontoitu vuosien aikana. Vuoteen 1729 asti se oli Lontoon alueen ainoa silta, joka ulottui Themsen -joen yli. Sillasta on ollut monia versioita, mutta se on pysynyt suunnilleen samalla paikalla roomalaisesta ajasta asti. Keskiaikainen silta rakennettiin talojen kanssa – parhaimmillaan sillalla oli 200 eri rakennusta. 1700–luvulla talot purettiin, jotta siltaa saatiin levennettyä lisääntyneelle liikenteelle. 1800-luvulla rakennettiin ''uusi'' London Bridge, ja vanha silta purettiin.

1960–luvulla silta tarvitsi taas korjaustoimenpiteitä, ja kaupunki päätyi päätökseen myydä silta, jotta saataisiin rahaa uusiin rakennuksiin. Amerikkalainen Robert P. McCullough osti sillan, ja se lähetettiin pala palalta Arizonaan, jossa se koottiin uudelleen Lake Havasu Cityssä. Huhun mukaan McCullough luuli ostaneensa tunnetumman Tower Bridgen, mutta mies ja hänen edustajakuntansa kuitenkin kiistivät asian. 

Moderni London Bridge rakennettiin betonista ja teräksestä, ja se avattiin vuonna 1973. Monissa elokuvissa olet voinut nähdä kuinka työläiset kulkevat sillan yli rautatieasemalta kohti kaupungin yritysaluetta. Kun puhutaan London Bridgestä maantieteellisesti, sillä tarkoitetaan eteläpuolen aluetta, rautatieaseman ympäristöä. Alueella on monia mielenkiintoisia paikkoja, kuten pilvenpiirtäjä The Shard, joka on Lontoon korkein rakennus. Täältä voit varata liput The Shardiin! Pääset ylös asti ihailemaan upeaa näkymää Lontoon ylitse. Myös ihana ruokatori Borough Market sijaitsee lähistöllä, ja on todella käymisen arvoinen paikka.

Tower Bridge

Kun kävelet London Bridgeltä itään, tulet pian Tower Bridgelle – silmiin pistävää tunnettua siltaa et voi olla näkemättä. Kuuluisa laskusilta rakennettiin 1800-luvun lopussa. Sillan alemman puolen voi avata ohikulkeville veneille, ja tätä tapahtuukin useamman kerran viikossa.

Tower Bridge Lontoossa

Sillan katutaso on avoinna moottoriliikenteelle ja jalankulkijoille, mutta pääset myös ylös torneihin pääsymaksua vastaan. Löydät myös Tower Bridge -näyttelyn sillan historiasta, jossa on mm. viktoriaaninen moottorihuone sekä vanhoja nostomoottoreita. Ylemmällä kävelysillalla on lasinen lattia ja upeat näköalat. Jos suunnittelet käyntisi hyvin, voit nähdä sillan alemman tason jalkojesi alla. Täältä löydät sillan aukioloajat, mutta paikalla on varmasti paljon ruuhkaa – varaa lippusi etukäteen täältä!

Aukioloajat

Tower Bridge Exhibition -näyttely on avoinna joka päivä vuoden ympäri, paitsi 24-26.12. Huhtikuusta syyskuuhun aukioloajat ovat 10.00-17.30, lokakuusta maaliskuuhun 9.30-17.00. Lähin metroasema on Tower Hill pohjoispuolella ja London Bridge eteläpuolella. 

Sillan lähellä sijaitsee myös suosittu nähtävyys Tower of London. Täällä näet kruununjalokiviä ja tunnettuja historiallisia maisemia. Tornia vartioivat Yeoman Wardersit – tai kansankielellä beefeatersit– jotka asuvat täällä perheidensä kanssa.