Espanjalaista ruokaa

Espanjalaiset erikoisuudet

Mallorcalta löytyy upeita makuelämyksiä ja herkkuja kokeiltavaksi. Parhaat makuelämykset syntyvät paikallisista raaka-aineista, ja suurin osa niistä tuleekin Välimereltä ja sen ympäriltä.

Alkupalat

Monissa ravintoloissa Mallorcalla tarjotaan pieni alkupala ennen ateriaa. Se sisältää usein vihreitä oliiveja, aiolia ja leipää. Oliivit ovat usein ”aceitunas aliñadas”, eli ne on marinoitu esimerkiksi anjovismarinaadissa. Aioli on maukas valkosipulimajoneesi, johon leipää voi dipata. 

Tapas – espanjalainen klassikko

Meidän suosikkejamme ovat:
Gambas al ajillo – valkosipulikatkarapuja
Alcachofas aliñadas – marinoitua artisokkaa
Tortilla de patatas – espanjalainen perunamunakas
Croquetas – kroketteja kalasta, lihasta, kanasta tai kasviksista 
Chipirones – pieni friteerattu mustekala
Pimientos de padrón – pieniä vihreitä paprikoita, jotka on keitetty oliiviöljyssä
Patatas bravas – paistettuja perunoita chili- ja valkosipulikastikkeen kera
Dátiles con bacon – pekonilla päällystettyjä taateleita
Pescaditos – paistettua kalaa 

Espanjalaista ruokaa

Jamón ibérico - ilmakuivattu kinkku

Jamón ibérico on espanjalaisten suurinta herkkua. Sitä tehdään villisioista, ja on sen vuoksi melko kallista. Lihaa ilmakuivatetaan kaksi vuotta, jotta mausta saadaan hyvä. Jamón serrano on vuoristokinkkua, joka tarjoillaan ohuina siivuina. Tuore liha peitetään suolalla kahdeksi viikoksi, jotta kaikki ylimääräinen neste saadaan poistettua, jonka jälkeen se ripustetaan kuivumaan kuudesta viikosta kahdeksaan kuukauteen. Lihan leikkaajia kutsutaan ''cortadoreksi'': lihan leikkaamista pidetään taiteen lajina, ja siitä järjestetään kilpailuita vuosittain.

Paella

Paella

Espanjalainen kansallisruoka paella on makuelämys jota ei kannata jättää välistä! Annos on saanut nimensä suuresta paistinpannusta, jossa se valmistetaan. Se koostuu riisistä joka on maustettu sahramilla, herneistä, paprikasta ja mausteista. Paellasta on monia eri versioita, mutta klassinen versio sisältää jänistä, possua, makkaraa, kalaa ja mereneläviä. Oikean paellan tekemisessä kestää noin 20 minuuttia, ja siihen käytetään paljon rakkautta ja hyviä ainesosia, jotta mausta tulisi täydellinen. Valmis paella maistuu hyvältä ja myös näyttää hyvältä!

Sobreasada

Savustettu makkara sobreasada on tehty ”porc negrestä”, eli mustasta siasta. Makkara maustetaan punaisella paprikalla, ja se ripustetaan kuivutaan 1-8 kuukaudeksi. Vaikka se näyttää tavalliselta makkaralta, se muistutttaa koostumukseltaan enemmän pateeta, ja sitä syödään usein siivuina leivän päällä. 

 

Ensaimadas

Saaren suurin ylpeys on kuohkea leivos, ensaimada. Leivokset on joko kuorrutettu tomusokerilla tai tai täytetty kuivatuilla hedelmillä, suklaalla tai hillolla. Leivoksia myydään lähes jokaisessa supermarketissa, ja ne ovat myös suosittuja tuliaisia.