Mallorca

Espanjalaisia erikoisuuksia
Mallorcalla on runsaasti herkullisia ruokia ja herkkuja kokeiltavaksi. Parhaan mahdollisen makuelämyksen saavuttamiseksi tässä keskitytään käytettäviin raaka-aineisiin ja monet ainesosat löytyvät suurelta osin Välimeren aluetta.
Alkupalat
Monissa ravintoloissa ympäri Mallorcaa saat pienen alkupalan ennen ateriaa. Se koostuu yleensä vihreistä oliiveista, aiolista ja leivästä. Oliivit ovat usein "aceitunas aliñadas" eli pikkelöityjä ja marinoituja, usein anjovismarinadissa. Aioli on herkullinen valkosipulimajoneesi, johon voit dipata leivän.
Tapas – espanjalainen klassikko
Osa suosikeistamme ovat: Gambas al ajillo – valkosipuli katkarapuja Alcachofas aliñadas – marinoidut latva-artisokat Tortilla de patatas – espanjalainen perunaomeletti Croquetas – kinkku-, kala-, kasvis- tai kanakroketit Chipirones – pieniä friteerattuja kalmareita Pimientos de padrón – pieniä vihreitä paprikoita oliiviöljyssä Patatas bravas – paistettua perunaa chili- ja valkosipulikastikkeella Dátiles con bacon – pekoniin käärittyjä paistettuja taateleita Pescaditos – pieniä friteerattuja kaloja

Jamón ibérico - ilmakuivattu kinkku
Jamón ibéricoa pidetään todellisena herkkuna. Se tulee luonnonvaraisista sioista ja on siksi suhteellisen kallista. Kinkkua ilmakuivataan jopa kaksi vuotta hyvän maun saavuttamiseksi. Jamón Serrano on vuoristokinkkua, joka tarjoillaan ohuina viipaleina. Tuore kinkku peitetään suolalla kahdeksi viikoksi nesteen poistamiseen. Sen jälkeen kinkku ripustetaan kuivumaan kuudesta kahdeksaantoista kuukauteen. Cortadores, ovat henkilöitä jotka leikkaavat kinkkua: sitä pidetään taiteena ja kinkun leikkaamisesta järjestetään jopa vuosittain kilpailuja.
Boquerones
Pienet marinoidut anjovikset ja boqueronit, sisältyvät melkein jokaiseen tapas-menuun Baleaareilla. Ne marinoidaan etikassa, mutta joissakin resepteissä käytetään sitruunaa. Kala tarjoillaan myös paistettuna ja se on nimeltään: boquerones fritos. Molemmat ruoat syödään tapaksina tai alkupalana. Lasillinen kylmää valkoviiniä, cañaa tai olutta hanasta, maistuu suolaisen pikkukalan kanssa.
Pan con tomate
Syö aamiainen niin kuin paikallinen. Tilaa café con leche ja pan con tomate. Paahdettu maalaisleipä oliiviöljyllä ja raastetulla tomaatilla on tyypillinen aamiainen Baleaarien saarilla. Jos et juo kahvia, korvaa se zumo de naranjalla, vitamiinipommilla, joka on auringossa kypsytetyistä appelsiineista puristettua mehua.
Paella
Espanjalainen kansallisruoka, paella, on makuelämys, jota ei kannata jättää väliin. Ruokalaji on nimetty suuren paistinpannun mukaan, jossa se kypsennetään. Se koostuu riisitä, joka on maustettu sahramilla, herneillä, paprikalla ja mausteilla. Paellaa on useita erilaisia, mutta klassinen sisältää jäniksen- ja sianlihaa, makkaraa, kalaa ja äyriäisiä. Aidon paellan kypsennys kestää noin 20 minuuttia ja parhaan lopputuloksen saavuttaminen vaatii paljon rakkautta ja hyviä, tuoreita raaka-aineita. Kun paella on tarjoillaan, se on todellista silmänruokaa.
Sobrasada
Savustettu makkara sobrasada on valmistettu "porc negren", mustan sian lihasta. Makkara on maustettu vahvalla punaisella paprikalla. Se ripustetaan kuivumaan yhdestä kahdeksaan kuukauteen. Vaikka se näyttää ulkopuolelta tavalliselta makkaralta, on sisältä kuin paté. Viipaleiden leikkaamisen sijaan se levitetään usein leipäviipaleelle.

Ensaimadas
Saaren suuri ylpeys on kuohkea simpukan muotoinen leivonnainen, ensaimadas. Leivonnaiset on kuorrutettu joko tomusokerilla tai täytetään sokeroidulla hedelmällä, kermalla, suklaalla tai hillolla. Niitä voi ostaa melkein kaikista supermarketeista, ja ne ovat suosittu lahja kotiin vietäväksi.
Vinkkejä & Inspiraatiota
Tutustu Mallorcan matkavinkkeihimme, etsi ja varaa matka Mallorcalle tai tilaa uutiskirjeemme.