Bulgarialaiset erikoisuudet

Bulgariassa voit nauttia niin eurooppalaisista kuin aasialaisista herkuista. Kokeile liha- ja kasvispaistos kormaa tai lihapulla-kebabtjetia. Muita bulgarialaisia erikoisuuksia ovat esimerkiksi shopska-salaatti, ja pinaattitäytteinen leivos nimeltä banitsa. 

Lukanka

Lukanka on pekonilla maustettu makkara, jota on useita eri variaatioita, ja sitä ilmakuivatetaan viidestä kuuteen päivään. Makkara tarjotaan usein viipaleina.  

Shopska

Shopska-salaatti on raikas bulgarialainen erikoisuus, jota on saatavilla lähes kaikilla ruokalistoilla. Salaatti koostuu kurkusta, tomaatista ja sipulista, ja sen päällä on kerros juustoa sekä lehmän maitoa. Salaatissa on maan lipun värit – valkoinen, vihreä ja punainen.

Banitsa

Lehtitaikinaan leivottua Banitsaa syödään usein vain erikoistapauksissa, mutta sitä on tietysti saatavilla milloin vain. Kokeile pinaatti- tai Sirene- juustotäytteistä Banitsaa, et tule katumaan! 

Kebabtjeta ja kjufteta

Jos haluat kokeilla paikallisia liharuokia, suosittelemme kebabtjetaa tai kjuftetaa. Kebabtjetat näyttävät kuin pitkiltä lihapullilta, ja kjuftetat muistuttavat ruotsalaisa pannupihvejä. 

Tarator

Tarator on raikas keitto, joka sisältää jogurttia, kurkkua, mausteita, valkosipulia ja saksanpähkinää, ja se tarjoillaan kylmänä. Keitto on virkistävää, ja on täydellistä kuumina kesäpäivinä. 

Kavarma

Kavarma on pataruoka, joka valmistetaan kanasta tai jauhelista ja kasviksista, ja se tarjotaan usein keramiikkapadasta. Kavarma on maan kansallisruoka, ja on todellinen makuelämys. 

Makeat leivonnaiset ja jäätelöt

Baklava on perinteinen bulgarialainen jälkiruoka, joka on leivottu voitaikinaan, ja se sisältää saksanpähkinöitä, voita ja siirappia. Täydellinen lopetus hyvälle lounaalle – kokeile myös jäätelön kanssa! Jäätelö on erinomaista, ja löydät sitä monissa eri mauissa. Valitse haluamasi maku, ja maksa per sata gramma. Yogurttijäätelö ja suklaajäätelö ovat kaksi suosikkiamme!

Paikallisia viinejä...

Bulgaria on yksi maailman johtavista viinintuottajista, ja se taisteleekin espanjalaisia ja ranskalaisia viinejä vastaan maussa ja laadussa. Yksi suurimmista viinialueista on Pomorie, jossa sijaitsee esimerkiksi Sunny Beach. Jos haluat oppia lisää viinintuotannosta, voit myös vierailla maan viinitarhoilla. Voit myös ostaa pullollisen kotiin matkamuistoksi – valinnanvaraa löytyy niin puna- kuin valkoviineistäkin, ja edulliseen hintaan! 

Bulgarialaisia snapseja

Rakia on tunnettu bulgarialainen snapsi, jota juodaan usein pääruoan yhteydessä. Se on usein valmistettu luumusta, mutta joskus se voidaan tehdä myös omenasta, rypäleistä ja muista hedelmistä.

... ja olutta

Kylmä olut on täydellinen juoma kuumana kesäpäivänä! Olutlaatuja on monia erilaisia, ja jokaisella suurella kylällä tai kaupungilla on usein oma merkkinsä. Tunnettuja merkkejä ovat Burgasin Burgasko, Plovdivin Kamenitza ja Stara Zagoran Zagora.

 

Katso lisää matkavinkkejä Bulgariaan