Albanialainen ruoka

Albanialainen keittiö

Albaniassa syöt hyvin ja edullisesti! Paikallinen keittiö on saanut vaikutteita niin Kreikasta, Turkista kuin Italiastakin. Ruoan kanssa tarjotaan paikallista olutta tai rakia, ja voit lopettaa ruokailun lasillisella Skënderbeun konjakkia. 

Monet albanialaiset ruoka-annokset sisältävät kalaa, lammasta, jänistä tai kanaa, jotka maustetaan rosmariinilla, mintulla, oreganolla ja basilikalla. Albanian kansallisruoka Tavë Kosi on fantastisen hyvä lammasannos, joka paistetaan kulhossa ja tarjoillaan vihannesten ja jugurttikastikkeen kera. Fetajuustoa erilaisissa muodoissa löytyy myös lähes jokaisesta annoksesta. Tässä on muutamia Albanian tunnetuimpia annoksia:

Hedelmiä

  • Byrek – ruokaisa piirakka juustolla, pinaatilla tai lihalla 
  • Tasqebap – lampaankaritsaa tomaatilla 
  • Paçe – sisäelinkeitto, jota syödään aamiaiseksi
  • Pilaf – keitettyä riisiä erityisessä liemessä
  • Dolma – täytettyjä viininlehtiä
  • Papare – leipä, joka on paistettu kananmunan, ricotta-juuston ja veden kanssa
  • Pashaqofte – Gjirokastrelta peräisin oleva keitto pienillä lihapullilla
  • Tarator – kylmä jugurtti ja kurkkupohjainen keitto 

Juomakulttuuri

Ruokailun yhteydessä voit nauttia lasillisen perinteistä rakia, joka valmistetaan rypäleistä ja maustetaan aniksella. Olet saattanut törmätä tähän myös muissa etelä-Euroopan maissa, ja Albaniassa voit myöskin tutustua tähän paikallisesti tuotettuun herkkuun. Raki tarjoillaan pienestä lasista, ja sitä nautitaan hitaasti koko ruokailun ajan.

Juomavalikoimasta löydät myös Kuqaleshesin, Albanian suosituimman olutmerkin. Olut valmistetaan Tiranassa, ja jos kysyt paikallisilta mitä sen nimi tarkoittaa, saat vastaukseksi luultavasti ''punaisen'' tai ''nainen joka eroaa väkijoukosta''. Näistä voi siis tulkita, että kyseinen olut on hyvin intohimoinen – mutta selvittääksesi tarkoittaako se sitä, että olut on valmistettu intohimoisesti vai herättääkö se intohimoa ihmisessä selviää vain maistamalla!