- Byrek – ruokaisa piirakka juustolla, pinaatilla tai lihalla
- Tasqebap – lampaankaritsaa tomaatilla
- Paçe – sisäelinkeitto, jota syödään aamiaiseksi
- Pilaf – keitettyä riisiä erityisessä liemessä
- Dolma – täytettyjä viininlehtiä
- Papare – leipä, joka on paistettu kananmunan, ricotta-juuston ja veden kanssa
- Pashaqofte – Gjirokastrelta peräisin oleva keitto pienillä lihapullilla
- Tarator – kylmä jugurtti ja kurkkupohjainen keitto
Juomakulttuuri
Ruokailun yhteydessä voit nauttia lasillisen perinteistä rakia, joka valmistetaan rypäleistä ja maustetaan aniksella. Olet saattanut törmätä tähän myös muissa etelä-Euroopan maissa, ja Albaniassa voit myöskin tutustua tähän paikallisesti tuotettuun herkkuun. Raki tarjoillaan pienestä lasista, ja sitä nautitaan hitaasti koko ruokailun ajan.
Juomavalikoimasta löydät myös Kuqaleshesin, Albanian suosituimman olutmerkin. Olut valmistetaan Tiranassa, ja jos kysyt paikallisilta mitä sen nimi tarkoittaa, saat vastaukseksi luultavasti ''punaisen'' tai ''nainen joka eroaa väkijoukosta''. Näistä voi siis tulkita, että kyseinen olut on hyvin intohimoinen – mutta selvittääksesi tarkoittaako se sitä, että olut on valmistettu intohimoisesti vai herättääkö se intohimoa ihmisessä selviää vain maistamalla!
Skënderbeun konjakkia on tuotettu Albaniassa vuodesta 1967 asti, ja sitä säilötään ainostaan tammitynnyreissä, mikä tuo siihen herkullisen maun. Konjakkia myydään kaikkialla Albaniassa ja sitä löytyy myös ympäri maailmaa. Voit ostaa Skënderbeun konjakkia, jota on varastoitu 3.5-13 vuotta.
Aiotko matkustaa Sarandaan Albanian eteläpuolelta? Lue täältä vinkkimme Sarandan ravintoloihin ja kahviloihin!