Sri Lanka
Katso kaikki maat
Ruoka Sri Lankassa
Sri Lankan ruoka on kulinaarinen kokemus, joka parantaa lomaasi tässä kauniissa maassa. Älä siis jätä väliin mahdollisuutta kokeilla paikallisia herkkuja Sri Lankan matkallasi! Turistialueiden hotellit ja monet ravintolat tarjoilevat laajan valikoiman länsimaista ruokaa, mutta enimmäkseen tarjolla on srilankalaisia vaihtoehtoja. Buffet-ravintoloissa on yleensä srilankalainen nurkkaus, ja sieltä löydät usein parhaimmat ruoat.
Intialaiset vaikutteet
Srilankalaisella keittiöllä on vahvoja vaikutteita naapurimaastaan Intiasta, mutta sillä on silti oma luonteensa. Ruoka muistuttaa eniten eteläintialaista, joka puolestaan on aivan erilainen kuin pohjoisintialaiset padat, joita tarjoillaan intialaisissa ravintoloissa pohjoismaissa. Perinteisesti srilankalainen ruoka on melko tulista, mutta turisteille tarjottavat annokset ovat lähes aina paljon miedompia versioita. Joten jos pidät mausteisesta ruoasta etkä syö paikallisessa ravintolassa turistialueiden ulkopuolella, pyydä, että ruokasi on "spicy"!
Riisiä ja currya
Srilankalaisen keittiön perusta on riisi ja curry - "rice ad curry", ja sitä syödään aamupalalla, lounaaksi ja illallisella. Saattaa kuulostaa hieman yksitoikkoiselta, mutta se ei sitä ole. Makuyhdistelmien ja ainesosien valikoima on loistava, ja tarjolla on aina erilaisia patoja. Jos ruokalistalla on riisiä ja currya kala-, liha- tai kasvisvaihtoehtojen kera, se ei tarkoita, että esimerkiksi kalacurryn kanssa tarjoillaan vain riisiä. Jos valitset kalavaihtoehdon, se sisältää kalapadan lisäksi useita kasvisruokia ja -patoja, joista jokainen on toista herkullisempi. Lisäksi tarjoillaan aina erilaisia chutneyja, suolakurkkuja ja sambolia. Sambol on mausteinen sekoitus, joka sisältää yleensä sipulia ja chiliä. Yleisin versio on pol sambol, joka sisältää myös kookosta, limettimehua ja hieman kuivattua kalaa ja jota syödään useimpien ruokien kanssa.
Kookosmaito on peruselintarvike, kuten myös paikalliset kasvikset laajalla valikoimalla. Linsseistä valmistetaan tietenkin dahl, erittäin herkullinen linssipata, jota tarjoillaan lähes aina riisin ja curryn kanssa.

Hoppers
Toinen tyypillinen srilankalainen ruokalaji on hoppers (jota kutsutaan myös appamiksi), josta on kaksi perusversiota. Suppilo on fermentoidusta riisijauhosta valmistettu pannukakku, joka paistetaan kulhomaisessa pannussa. Yleinen versio on egg hopper, jossa kanamuna paistetaan pannukakun sisälle. Kokeile sitä aamupala munakkaan sijaan!
String hopperit ovat hämmentävästi jotain täysin erilaista – höyrytettyjä riisinuudeleita, joita tarjoillaan eräänlaisena vaihtoehtona kaikkialla tarjolla olevalle riisille, erityisesti aamupalalla.
Sammuta janosi helteessä
Jos haluat sammuttaa janosi oluella, tarjolla on sekä paikallisia että kansainvälisiä vaihtoehtoja. Yleisin paikallinen olut on nimeltään Lion. Jos haluat alkoholittoman juoman, kokeile virkistävää limettisoodaa. Pohjana on tuore limettimehu ja sooda, ja se tarjoillaan yleensä sokerisiirapilla makeutettuna. Joskus sitä tarjoillaan sokeriliemen kera, jotta voit itse valita, kuinka makeaa limettisoodasi on. Toinen suosittu janojuoma on kookosvesi jokia tehdään "king coconut" kookoksista. Matkailijoiden ei tulisi juoda hanavettä. Jos pyydät vettä ruoan kanssa, saat pullon vettä pöytään.
Sri Lanka on merkittävä teentuottaja, ja tee on myös maan kansallisjuoma. Sri Lankasta tulevaa teetä kutsutaan yleensä ceylonte teeksi, Sri Lankan vanhan brittiläisen nimensä mukaan. Tartu siis tilaisuuteen nauttia kupillinen paikallisesti tuotettua teetä lomasi aikana!
Vinkkejä & inspiraatiota
Katso kaikki Sri Lankan matkavinkkimme, etsi ja varaa matka Sri Lankaan tai tilaa uutiskirjeemme.