Makarskan kaunis Riviera

Parhaat vinkit paikalliselta

Miltä Kroatia näyttää paikallisen silmin? Entä kuinka paikallinen viettää oman vapaapäivänsä täällä Adrianmeren syleilyssä? Marija Babić, paikallisopas Makarskasta kertoi meille parhaat vinkkinsä aina ruoasta rantoihin ja tuntemattomampiin helmiin. Ja kun sanomme parhaat vinkit, me todella tarkoitamme sitä. Lue vaikka!

Dubrovnik, Kroatia Dubrovnikin vanhankaupungin vaikuttavat muurit

1. Kerro jotain itsestäsi ja suhteestasi Kroatiaan?

Olen paljasjalkainen kroatialainen ja olen tehnyt paikallisoppaan töitä täällä jo yli 10 vuoden ajan. Tein töitä ulkomailla monen vuoden ajan, jonka jälkeen totesin kotini olevan Kroatiassa. Ilmasto, ruoka, paikalliset ihmiset, elämäntavat ja viinilasillinen tiistai-iltapäivänä – ei Kroatian voittanutta.

2. Mitä rakastat eniten kotimaassasi?

Helppoja ja spontaaneja ihmisiä. Täällä on tapana pysähtyä nauttimaan elämästä, joka päivä. Myös maisemat täytyy mainita erikseen, rannikkotietä ajaminen on todellakin kokemus jo itsessään.

3. Mitä teet mieluiten vapaa-ajalla?

Lempiasiani on istua rantapromenadilla aamuisin ja iltaisin asiaankuuluvan juoman äärellä ja vain katsoa ohikulkevia ihmisiä. Rantakaduilla on lukematon määrä viihtyisiä terasseja merinäköaloin, joten cocktaileja ja herkkuja on vaikea vastustaa. Minusta on myös ihanaa vuokrata moottorivene ystävieni kanssa, hurauttaa jollekkin monista eri saarista ja nautiskella piknikistä rannalla.

4. Mitä suurin osa ihmisistä ei tiedä Kroatiasta?

Monet eivät tiedä että HBOn suosituin sarja, Game of Thrones, kuvattiin osittain Dalmatian rannikolla Splitin ja Dubrovnikin vanhoissa kaupungeissa. Aina kun kerron kierroksella tästä asiakkailleni, 20% prosenttia bussista innostuu valtavasti! Sarjalla on hurjasti faneja ja se vetää vuosittain paljon ihmisiä Kroatiaan ihastelemaan kuvauspaikkoja. Tiesitkö, että Dubrovnikin muurit ovat yksi Euroopan parhaiten säilyneistä linnoitusjärjestelmistä?

Viinitila Kroatiassa Viinitila Imotskissa

5. Mikä on yllättävin asia Kroatiassa?

Sekä Espanjalla että Kroatialla on suurin määrä Unescon aineettomia kulttuuriperintöjä verrattuna mihinkään muuhun Euroopan maahan. Kroatiassa näitä ovat esimerkiksi pitsinnypläys, piparien teko, ”Klapa” eli a capella laulaminen, historialliset kaupungit ja puiset kaiverretut lelut. Me kroatialaiset rakastamme vanhoja käsitöitä, lauluja ja perinteitä ja ylpeydellä pidämme näitä perinteitä elossa ja kerromme niistä ilolla kaikille kiinnostuneille.

6. Parhaat vinkit ruokaa rakastaville Kroatian matkaa suunnitteleville?

Merenelävät! Maista kaikkia! Kokeile mustaa kalmaririsottoa, se näyttää kieltämättä oudolle mutta maistuu sitäkin herkullisemmalle. Myös katkarapurisotto, grillatut jättikatkaravut, simpukat valkoviini-persiljakastikkeessa, seepia pinaatin ja perunoiden kanssa ja mustekalasalaatti täytyy mainita. Meillä on myös hauska sanonta: kalan täytyy uida kolme kertaa. Ensimmäisen kerran meressä, toisen kerran oliiviöljyssä ja kolmannen kerran viinissä.
Liharuoat ovat myös maukkaita, kokeile vaikka perinteistä Pekaa, jossa on eri lihoja perunoiden, mausteiden ja eri kasvisten kanssa kypsytettynä hiilillä peitetyssä rauta-astiassa. Tämä ruoka täytyy tilata etukäteen, sillä valmistuksessa menee tunteja. Lue lisää Kroatian ruokavinkkejä.

7. Entä mitkä ovat parhaat ravintolavinkkisi?

Makarskan alueella lempiravintoloitani ovat Bura, Konoba Kalalarga, Stari Mlin, Riva ja Tempera, hyvän pihvin ystäville suosittelen puolestaan Bounty and Rach ja The Olive tree -ravintoloita. Ravintola Jenny on Michelin -oppaan suosittelema, upea ravintola Makarskan yläpuolella. Ehdottomasti käymisen arvoinen! Jos taas kaipaat erinomaista cocktailia tarjoiltuna bruscettan tai sliderin kera kannattaa suunnata Špina bariin.

8. Vinkkisi perhelomaan?

Kroatia on yleisestiottaen mainio valinta perhelomaan. Erityisesti Makarskan Riviera sopii perheille rantoineen ja aktiviteetteineen. Vesiliukumäet, vesipuistot, polkupyörät, segwayt ja skootterit – täältä löydät paljon vaihtoehtoja! Makarskan Rivieralta on myös helppo tehdä lasten kanssa päiväretkiä niin veneellä kuin bussillakin.

Zlatni Ratin ranta, Kroatia Zlatni Ratin ranta Bracin saarella on upea!

9. Minne menisit todella autenttisen kokemuksen perässä?

Aitojen paikkojen perässä kannattaa lähteä vilkkaiden kaupunkien ulkopuolelle joko sisämaahan tai saarille, ne ovat pysyneet vielä koskemattomina. Näissä paikoissa elo on verkkaista, luonto kaunista ja ruoka perinteistä ja kotitekoista. Imotskin kaupunki sijaitsee 40 minuuttia Makarskan Rivieralta, siellä pääset ihastelemaan maisemia, maistelemaan paikallisia viinejä, ajamaan läpi kylien mönkijällä tai melomaan joella. Dalmatian pisin saari, Hvar, on yksi lemppareistani. Laventelipellot, ihastuttavat lahdenpoukamat, ihanat vanhatkaupungit kirkontorneineen, kukkulat ja tientenkin herkulliset merenelävät viehättävät. Myös Bracin saari on valloittava – rankka elämä tällä kivisellä saarella on vaihtunut matkailuun, mutta karjanhoito ja oliivien tuotanto on silti säilynyt.

10. 3 parasta rantaa?

Omiksen kaupunkiranta, sillä se on yksi harvoista hiekkarannoista Dalmatian rannikolla. Joki laskee vuorilta mereen tuoden mukanaan hiekkaa. Toinen suosikkini on Cubano Beach Makarskassa, jossa on paljon pinjapuiden luomia varjopaikkoja joihin paeta keskipäivän kuumaa aurinkoa. Rannalla on myös paljon ravintoloita lähellä. Kolmas rantavinkkini on Bracin saarella, Bolissa oleva Golden Cape eli kultainen sarvi. Se on Kroatian suosituin ranta, maanpäällinen paratiisi purjelautailijoille. Täällä kovat tuulet ja merivirrat muuttaat sarven muotoa jatkuvasti tehden siitä hienon luonnonilmiön.

11. Millainen on sinulle täydellinen päivä Makarskalla?

Pitkien yöunien jälkeen aamiainen sataman bistrossa, josta matka jatkuu rannalle. Pulahduksen jälkeen istahtaisin kahvikupposen äärelle lounge baariin nauttimaan merinäköaloista ja hyvästä kirjasta. Tätä seuraa toinen virkistävä pulahdus  ennen lounasta – piknik rannalla tai merenherkkuja ja salaattia viereisessä ravintolassa. Iltapäivät ovat siestan aikaa Dalmatiassa ja minä tietenkin kunnioitan tätä perinnettä. Illan tullen seuraisin soittajia pääaukiolla tai baarissa ennen illallista, jonka nautin jossain yllä mainituista ravintolasuosikeistani. Palanpainikkeeksi suosittelen lämpimästi viinilasillista Grabovacin viinibaarissa!

Plitvice, Kroatia Plitvicen luonnonpuiston vehreitä maisemia

12. Mitä ei ehdottomasti kannata jättää välistä Kroatian lomalla?

Luonnonpuistot! Lähin on Krkan puisto vesiputouksineen, mutta se ei kuitenkaan ole suosikkini Kroatian 7 luonnonpuistosta. Minulla on kaksi suosikkia, Plitvice ja Mljet. Plitvicen järville voi hurauttaa vuokra-autolla päiväretkelle, ja tämä matka todella kannattaa taittaa. Perillä odottaa 16 järveä ja 98 vesiputousta sinisen ja vihreän kaikissa eri sävyissä – näky vetää sanattomaksi.

Mljetin luonnonpuisto puolestaan on saari, jonka keskellä on valtava suolainen järvi jonka keskellä on pieni luostarisaari.
Makarskan Rivieralla lomailevien on pakko kokea Biokovo Mountain Skywalk, uusi nähtävyys joka on rakennettu vuonna 2020. Lasipohjainen parveke 1400 metrin korkeudessa vuoren seinässä ulottuu kohti merta. Tämä ei välttämättä sovi heikkohermoisille, mutta maisemat ovat päätähuimaavat.

 

 

13. Mikä on mielestäsi Kroatian parhaiten varjeltu salaisuus?

Slavonija ja Baranja, Kroatian koillisosa tasankoineen on mielestäni upea. Matkailu Kroatiassa keskittyy lähinnä rannikkoon, mutta maan muissa osissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Täällä ihastuttavat barokkiaikaiset kaupungit sekä täysin erilainen ruokakulttuuri ja maisemat kuin rannikolla.

 

Innostuitko? Niin mekin! Varaa seuraava lomasi Kroatian lämmössä, seikkailu odottaa 💙