Vuoristo Kreetalla

Koe Kreetan upea luonto

Kreetan monipuolinen luonto tarjoaa unohtumattomia kokemuksia. Saarelta löytyy kolme eri ilmastovyöhykettä, ja täällä pääsetkin näkemään kaikkea lumihuippuisista vuorista upeisiin hiekkarantoihin. Vaella upeilla rotkoilla ja nauti kauniista maisemista!

Rotko Kreetalla

Kreetan luonnonkauniit rotkot

Hanian eteläpuolella Lefka Ori -vuorella sijaitseva Samarianrotko on Euroopan pisin. Tämä upea luontoelämys on noin 18 kilometriä pitkä, ja täynnä kasvistoa ja eläimiä. Jos olet onnekas, saatat nähdä täällä asuvan harvinaisen Kri-Kri-vuohen.

Imbrosin rotko on noin seitsemän kilometriä pitkä, ja sen läpi vaeltamisessa kestää noin kolme tuntia. Rotko alkaa Imbrosin kylältä, ja maasto onkin helppokulkuista ja todella kaunista. Jos vierailet täällä keväällä, voit nauttia Kreetan kukkivasta kasvistosta. Reitti päättyy pieneen Komitadesin kylään, jossa voit nautti lounasta paikallisessa tavernassa.

Therissonin rotkolle voit ajaa helposti autolla. Pieni asfalttipäällystetty tie jatkuu koko matkan alas Therissonin kylään. Puiden ympäröimästä rotkosta löytyy useita luolia, jotka toimivat aikanaan kreetalaisten vapaustaistelijoiden piilopaikkoina. Kylän torilla sijaitsee vanha kirkko ja vapaustaistelija Eleftherios Venizelosin patsas. Viikonloppuisin tavernat täyttyvät paikallisväestöstä, jotka tulevat nauttimaan hyvästä ruuasta.

Jos haluat vaeltaa koskemattomassa luonnossa suurimpien nähtävyyksien ulkopuolella, voit vierailla kauniissa Myrthianosin rotkossa, joka sijaitsee Heraklionin eteläpuolella. Täällä voit nauttia vehreistä metsistä ja upeista maisemista. 

Chromonastirin ja Xirochorin kylien välissä voit vaeltaa pitkin kaunista Milin rotkoa. Reitti kestää kävellen noin tunnin. Rotkon sisällä sijaitsee hylätty kylä perinteisine rakennuksineen, joihin on perustettu ruokapaikkoja. Täällä voit syödä kesäsesongin aikana. Vaelluksen aikana näet myös Panagia Chalevin -kirkon rauniot.

Noin kolmen kilometrin pituinen Kourtaliotikon rotko sijaitsee Koxaren kylän ja Prevelinjärven välissä. Tämä on loistava vierailukohde josta löytyy lähes 600 metrisiä kallioita. Rotkon syvimpään kohtaan johtaa portaat, ja siellä sijaitsee myös kirkko. Rotkon pohjalla virtaavasta Megalo Potamin joesta löytyy niin käärmeitä, sammakoita kun kilpikonniakin.

Luolat ja järvet

Agia Sofian luola on täynnä mielenkiintoisia kalkkikivimuodostelmia ja toimii mukavana pysähdyspaikkana. Luolassa on jopa pieni kirkko, johon pääset rappusia pitkin tieltä joka sijaitsee 80 metrin päässä. Luola löytyy Topolian kylän eteläpuolelta, noin 12 kilometrin päässä Kissamoksesta. Tieltä ja levähdyspaikalta on myös upeat näkymät Topolian rotkoon!

Oppaan mukana voit osallistua myös vaellukselle Sfendonin luolaan,  jossa näet esimerkiksi kiehtovia tippukivipylväitä, joita luonto on muokannut vuosituhansien kuluessa. Zonianan kylän läheiseltä parkkipaikalta 630 metrin korkeudesta on myös henkeäsalpaavat näköalat sen ympäristöön!

Kreetan ainoa luonnonjärvi Kourna sijaitsee Georgiopolisin kylän läheisyydessä. Se on erinomainen kohde kesäkuukausina, jolloin voit vuokrata polkuveneen ja tehdä retken järvelle. Pitkin rantaa löytyy useita mukavia tavernoita, joista saa hyvää paikallista ruokaa. Georgioupoliksesta tullessasi saatat törmätä myös pieneen toriin josta löytyy paljon kahviloita ja baareja, ja joihin paikalliset asukkaat tulevat seurustelemaan kahvikupillisen kera. Torin ulkopuolella on myös upeita pitkiä hiekkarantoja ja Kreikan vanhin leipomo, josta löytyy vielä tänäkin päivänä vanha leipäuuni. 

Pieni Agian järvi sijaitsee noin yhdeksän kilometriä Haniasta lounaaseen. Täältä löydät kauniita luonnonmaisemia ja upeita lintuja. Järvelle pääset helposti pyörällä, mopolla tai autolla.

Kourna-järvi

Kaunista luontoa ja hienoja rantoja

Paleochora sijaitsee etelärannikolla Elafonissin ja Sougian välissä, noin 7,5 kilometrin päässä Haniasta. Kauniit maisemat, miellyttävä ilmasto ja upeat rannat tekevät tästä loistavan vierailukohteen. Löydät myös perinteisiä kahviloita ja tavernoita modernien baarien ja kauppojen lisäksi. 

Erityinen Chrissin saari sijaitsee Etelä-Kreetalla. Hiekkadyyneillä kasvavien setripuidensa vuoksi saari on kokonaan luonnonsuojelualuetta. Kauniilla kullanhohtoisilla rannoilla voit ottaa aurinkoa, uida ja snorklata. Veneellä matka saarelle kestää noin tunnin.