
Balin makumaailmat
- ruokia, joita et voi olla huomaamatta!
Millaista ruokaa Balilla syödään? Balin makuja leimaavat tuoreet vihannekset, liha ja kala. Ruoka valmistetaan yrteillä ja mausteilla, usein riisin ja kookoksen kera. Ruokakulttuuri on kasvanut hindulaisista perinteistä, ja siihen on vaikuttanut Kiina ja Intia.
Etsi ja varaa unelmaloma Balille
Balilla ruoka on iso osa kokemusta. Balin ravintolat ja kahvilat ovat edullisia ja hauskoja kokeilla. Tarjolla on runsaasti kokkauskursseja, ja voit tutustua kaikkiin saaren makuihin yömarkkinoilla ja paikallisissa warungeissa (yksinkertaisissa ravintoloissa). Joitakin kuuluisimpia ruokia ovat sate, nasi goreng ja gado gado.
Sate
Sate eli satay on vartaassa marinoitua lihaa, joka on valmistettu makeassa soijakastikkeessa ja grillattu erittäin kuumilla hiilillä, jotta sen savuiset ja mehukkaat maut pääsevät esiin.
Nasi Goreng
Riisiruoka, jota voi varioida loputtomasti. Nasi goreng tarjoillaan yleensä munien, kanan tai katkarapujen kanssa, mutta siitä voi usein tehdä myös kasvisruoan esimerkiksi tempehin kanssa.
Gado-gado
Sekoitus keitettyjä vihanneksia. Se tarjoillaan usein paistetun tofun ja kovaksi keitetyn kananmunan kanssa. Seos päällystetään kermaisella maapähkinäkastikkeella.

Tervetuloa hedelmäparatiisiin
Eksoottisin hedelmä, jota kannattaa kokeilla Kaakkois-Aasiassa vieraillessasi, on tietenkin surullisen kuuluisa durian. Duriania rakastetaan ja vihataan sen erittäin epätavallisen maun ja voimakkaan aromin vuoksi. Jos rakastat homejuustoa tai muita voimakastuoksuisia herkkuja, sinun on uskallettava kokeilla duriania. Tarjolla on myös paljon muita eksoottisia hedelmiä. Kuten banaaneja on saatavilla useissa eri lajikkeissa, väreissä, muodoissa ja kokoisina. Upota hampaasi auringon kypsyttämään ja pehmeään mangoon tai kokeile paikallisia hedelmiä, kuten mangostania, vesiomenaa, litsiä ja rambutania. Tätä karvaista pientä hedelmää kutsutaan rambutaniksi, koska "rambut" tarkoittaa indonesiaksi "hiuksia". Tartu tilaisuuteen nauttia kaikenlaisia herkullisia hedelmiä, joita kasvaa Balilla ja joita myydään markkinoilla ympäri saarta.
Kasvisruokaa Balilla
Bali on kasvissyöjän unelma. Vaikka Indonesia on maa, joka valmistaa paljon lihaa ja kalaa sisältävää ruokaa, tarjolla on paljon mielikuvituksellista kasvisruokaa, jossa käytetään kasviksia, tempehiä tai tofua. Turistien suosimissa paikoissa, kuten Kutassa, on yleistä törmätä herkullisiin ruokiin, kuten nasi gorengiin tai gado-gadoon kasvisversiona. Jos todella haluat kokeilla ainutlaatuisia ruokia ja nauttia saaren kasvisruoista, suuntaa hieman pohjoisemmaksi. Hiljainen ja vaihtoehtoinen Canggu sijaitsee vain 30 minuuttia Kutasta pohjoiseen, ja siellä on useita kasvis- ja vegaaniravintoloita. Voit myös tehdä matkan Balin henkiseen ja kulttuuriseen pääkaupunkiin - Ubudiin. Tarjolla on raakaruokaa, vegaanisia jälkiruokia ja monia paikkoja, jotka valmistavat ruokia tuoreista, paikallisista raaka-aineista ilman eläinperäisiä tuotteita. Jos matkustat lokakuussa, käytä tilaisuus hyväksesi ja vieraile Ubudin vegaanifestivaaleilla, jotka järjestetään vuosittain lokakuun alussa.
Kokkauskurssi Balilla
Nautittuasi herkullisia indonesialaisia ruokia lomalla, toivot varmasti voivasi viedä niitä kotiin. Yksi ratkaisu on osallistua paikan päällä järjestettävälle kokkauskurssille. Sen lisäksi, että se on hauska tapa viettää aikaa läheisten kanssa, pääset tutustumaan ja oppimaan balilaisesta ruokakulttuurista pintaa syvemmältä. Ehkä tämä on paras matkamuisto kotiin vietäväksi.
Vinkkejä & inspiraatiota
Katso kaikki Balin matkavinkit, etsi ja varaa matkasi Balille tai tilaa uutiskirjeemme.