Balin makumaailmoja

Balin makumaailma

Balin makumaailma koostuu tuoreista vihanneksista, lihasta ja kalasta. Ruoka valmistetaan yrttien ja mausteiden kera, ja tarjoillaan usein riisin ja kookospähkinän kanssa. Saaren ruokakulttuuri on muuttunut paljon tutuista hinduperinteistä, ja siinä näkyvät myös kiinalaiset ja intialaiset vaikutteet. 

Balilla ruoka on suuri osa matkakokemusta. Balin ravintolat ja kahvilat ovat edullisia, ja on hauskaa testailla erilaisia vaihtoehtoja. Voit osallistua myös ruoanlaittokurssille, ja kokeilla erilaisia makumaailmoja paikallisilla yömarkkinoilla ja warung-ravintoloissa. Muutamia tunnettuja annoksia Balilla ovat esimerkiksi sate, nasi, goreng ja gado gado. 

Sate

Sate, tai satay, on grillattua lihaa marinoituna makeassa soijakastikkeessa, joka grillataan kuumien hiilien päällä savuisan ja mehukkaan maun saavuttamiseksi. 

Nasi Goreng

Riisipohjainen annos, josta on tehtävissä lukemattomia eri versioita. Nasi goreng tarjoillaan kananmunan, kanan tai katkarapujen kera, ja saatavilla on myös kasvisversioita. 

Gado-gado

Vihannessekoitus. Tarjotaan usein paistetun tofun ja keitetyn kananmunan kanssa. Annos kruunataan kermaisella maapähkinäkastikkeella.

Frukt_i_Bali

Tervetuloa hedelmien paratiisiin

Eksoottisin hedelmä jota kannattaa kokeilla lomaillessasi kaakkois-Aasiassa on tuntematon durian-hedelmä. Durian on rakastettu, tai toisaalta myös vihattu, epätavallisen makunsa ja voimakkaan arominsa vuoksi. Jos pidät esimerkiksi homejuustosta tai muista vahvoista mauista, kannattaa ehdottomasti kokeilla duriania. Saarelta löydät myös monia muita eksoottisia hedelmiä kokeiltavaksi. Myös tunnetumpia hedelmiä kuten banaaneja on saatavilla monissa eri väreissä ja muodoissa. Kokeile mehukkaita mangoja, tai paikallisia erikoisuuksia kuten mangosteenia, vesiomenaa, litsiä tai rambutania. Pieni ja karvainen rambutan hedelmä on saanut nimensä sanasta ''rambut'', joka tarkoittaa hiuksia. Muista ostaa hedelmiä pienistä kojuista, joita löytyy ympäri saarta, sillä niistä saat takuulla tuoreita hedelmiä!

Balilaista kasvisruokaa

Bali on kasvissyöjien paratiisi. Vaikka Indonesiassa yleisesti syödään paljon lihaa ja kalaa, on siellä saatavilla myös erinomaista kasvisruokaa valmistettuna vihanneksista, tempestä tai tofusta. Matkailijoiden suosimilla alueilla kuten Kutalla löydät monista paikoista tuttuja annoksia kasvisversioina, esimerkiksi nasi goreng tai gado-gado. Jos haluat kokeilla ainutlaatuisia kasvisruokia, suuntaa saaren pohjoisosaan. Canggu sijaitsee vain 30 minuutin matkan päässä Kutasta, ja täältä löydät useita kasvispainotteisia ja vegaanisia ruokalajeja. Voit tehdä myös retken Balin kulttuurin keskukseen – Ubudiin. Ubudista löydät raakaruokaa, vegaanisia jälkiruokia ja monia annoksia, joita voit tilata ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Jos matkustat lokakuussa, kannattaa poiketa Ubudin vegaanifestivaaleilla, jotka järjestetään vuosittain lokakuun alussa. 

Ruoanlaittokurssit Balilla

Kun olet nautiskellut indonesialaisista herkuista lomallasi, haluat ehkä valmistaa niitä myös kotona. Yksi vaihtoehto on osallistua ruuanlaittokurssille paikan päällä. Saat viettää laatuaikaa matkakumppaneidesi kanssa, ja samalla oppia balilaisen ruokakulttuurin salat. Kenties ruuanlaittokurssi on paras tuliainen, minkä voit viedä Balilta kotiin!