Hagia Sofia

Top 5 nähtävyydet Istanbulissa

Istanbul on kaupunki, jonka pitkä historia on mahdollistanut upeiden nähtävyyksien syntymisen. Listasimme viisi suosituinta nähtävyyttä Istanbulissa, joihin kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin! 

Hagia Sofia

Hagia Sofia

Mahtava Hagia Sofia rakennettiin ensin kirkoksi 500-luvulla, ja useiden vuosien ajan se olikin maailman suurin kirkko. 1400-luvulla rakennus muutettiin moskeijaksi, jolloin siihen lisättiin myös neljä minareettia. Vuonna 1934 rakennuksesta tuli museo, joka houkuttelee miljoonia kävijöitä joka vuosi. Hagia Sofiaa pidetään yhtenä bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteoksena. Rakennuksen korkea kupoli luo upeaa tilan tuntua, ja historia on lähestulkoon käsinkosketeltavaa.

Hagia Sofia on avoinna yleisölle joka päivä paitsi maanantaisin ja yksittäisinä pyhäpäivinä. Korkeasesongin aikaan paikalla saattaa olla jonoa, mutta voit ostaa liput myös etukäteen verkosta, porttien sisäpuolella sijaitsevista lipunmyyntikoneista, tai voit hankkia myös museopassin. 

Sininen moskeija

Hagia Sofian vastapäätä sijaitsee Sininen moskeija, joka rakennettiin aikoinaan toisen kirkon päälle. Aiemmin moskeija oli nimeltään Sultan Ahmedin moskeija, mutta sitä kutsuttiin silti usein Siniseksi moskeijaksi sen sisustassa käytettyjen sinisten iznik-kaakeleiden takia.

Jos haluat vieraille moskeijassa, pidä mielessä, että se suljetaan viisi kertaa päivässä rukousaikoina. Sen takia on tärkeää suunnitella vierailusi etukäteen – täältä löydät tietoa aikatauluista ja rukoushetkistä. Vierailu moskeijassa on varmasti yksi matkasi kohokohdista, tätä et halua jättää välistä!

Uskonnollisessa rakennuksessa sinun tulee kiinnittää huomiota myös pukeutumiseesi, olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä vierailun aikana. Kengät tulee ottaa pois ennen moskeijaan astumista, ja naisten tulee myös peittää hiukset. Huiveja voi lainata sisäänkäynnin luota. Matkailijoiden sisäänkäynti sijaitsee moskeijan eteläpuolella. Sisäänpääsy on maksuton, mutta lahjoituksia voi tehdä uloskäynnin yhteydessä. 

Topkapin palatsi

Topkapi, joka on entinen sulttaanin palatsi, toimi Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana. Suuri rakennuskompleksi oli kulta-aikanaan kuin kaupunki kaupungin sisällä. Palatsissa asui tuhansia ihmisiä, sisältäen sivuvaimoja, eunukkeja ja palvelijoita. Kuten Hagia Sofiasta, myös Topkapin palatsista tuli museo 1900-luvulla. Nykyään vierailijat voivat nauttia palatsin suurista jalokivi-, posliini-  ja käsityökokoelmista, ja saat hyvän kuvan siitä millaista elämä palatsissa on ollut.

Sininen moskeija, Istanbul
Yerebatan Saray

Jonot voivat olla pitkiä, ja vain tietty määrä vierailijoita päästetään palatsin Harem-nimiselle osalle. Paikalle kannattaa tulla jo aikaisin aamulla – jotta näet kaiken mitä palatsista löytyy, kannattaa paikalla olemiseen varata koko päivä. Haremiin ja verokamariin tarvitset erilliset liput; osta liput etukäteen varmistaaksesi sisäänpääsyn. Topkapin palatsin aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan, mutta se on auki joka päivä paitsi tiistaisin ja yksittäisinä pyhäpäivinä. 

Yerebatan Saray

Yerebatan Saray, jota kutsutaan myös nimellä ''upotettu palatsi'', on hyvinsäilynyt maanalainen vesisäiliö Istanbulissa. Säiliö rakennettiin jo 500-luvulla bysanttilaisen keisari Justinianuksen toimesta tavoitteena hoitaa Konstantinopolin (nykyisen Istanbulin) kastelu. Vesisäiliö on vaikuttava näky, jota tukevat 336 yhdeksän metristä marmoripilaria. Jos haluat inspiroitua paikasta ennen vierailuasi, kannattaa katsoa elokuva nimeltä Inferno, joka perustuu Dan Brownin kirjaan. 

Süleymaniyen moskeija

Süleymaniyen moskeija on toisiksi suurin moskeija Istanbulissa, ja se on rakennettu noin 1550-1557 luvulla sulttaari Süleyman I:sen käskystä. Vaikuttava moskeija on kenties koko Istanbulin tunnetuin symboli.