Sri Lanka fruktmarknad

Herkuttele Sri Lankassa

Ruoka Sri Lankassa on kulinaarinen elämys, joka täydentää eksoottisen kokemuksen tällä kauniilla saarella. Sri Lankan matkalla paikallisten herkkujen maistelua ei kannata jättää väliin! Monet hotellit ja ravintolat lomakohteissa tarjoilevat länsimaisia ruokia, mutta suurimmassa osassa ravintoloita on aina paikallisia vaihtoehtoja valittavana. Buffet-ravintoloissa on myös usein Sri Lankalaisen ruoan nurkkaus, josta usein löydätkin herkullisimmat annokset. 

Sri Lankalaiseen keittiöön on varmasti vaikuttanut eniten suuri naapurimaa Intia, mutta ruoassa on silti omaleimaisia piirteitä. Maan keittiö muistuttaa paljon Etelä-Intian keittiötä, joka on hyvin erilainen verrattuna Pohjois-Intian pataruokiin, joita tarjoillaan usein intialaisissa ravintoloissa Suomessa.  Sri Lankalainen ruoka on perinteisesti vahvasti maustettua, mutta lomalla sinun on myös helppo löytää vähemmän maustettuja ruokia. Maan ruoat sopivat myös tulisista ruoista pitäville, pyytäessäsi annoksen tulisena ei chilissä säästellä! 

Riisi ja curry - Sri lanka

Rice and Curry

Sri lankalaisen keittiön kulmakiviä ovat riisi ja curry. Rice and Curry -kyltteihin törmää kaduilla ja tätä kansallisruokaa on tarjolla miltei joka ravintolassa. Paikalliset syövätkin tätä herkkua niin aamiaiseksi, lounaaksi kuin illalliseksi. Annos voi kuulostaa hieman yksipuoliselta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Makuyhdistelmien ja ruoka-aineiden kirjo on suuri, mikäli ruokalistalla on tarjolla riisiä ja currya kalalla, kanalla tai lihalla, ei se suinkaan tarkoita että riisi tarjoiltaisiin pelkän kalacurryn kera. Annokseen kuuluu myös toinen toistaan herkullisempia kasvishöystöjä ja patoja. Lisäksi mukaan tulee myös erilaisa chutneyitä, pikkelssiä ja sambolia. Sambol on mausteinen kasvishöyste, joka on tehty sipulista ja chilistä. Yleisin sambol on kookos sambol, johon on nimensä mukaan lisätty myös kookosta, limeä ja hieman kuivattua kalaa. 

Kookosmaito on sri lankalaisen keittiön perustarvikkeita, samoin kuin paikalliset kasvikset. Linssejä käytetään perinteiseen daliin, maukkaaseen linssipataan, jota tarjoillaan aina riisin ja curryn kanssa. 

Hoppers

Toinen tyypillinen sri lankalainen ruoka, hopper (jota kutsutaan myös nimellä Appa), on fermentoidusta riisimaidosta kulhon muotoon paistettu kreppi. Tavallisin versio on kananmuna-hopper, jossa kananmuna paistetaan krepin sisässä. Hopper on hyvä vaihtoehto aamiaiseksi omeletin sijaan! 

String hoppers on puolestaan höyrytettyjä riisinuudeleita. Riisinuudeleita tarjotaan riisin sijasta yleisimmin aamiaisella. 

Sammuta janosi Sri Lankassa

Sri Lankasta löydät paikallisen Lion -oluen lisäksi ulkoimaisia oluita. Mikäli haluat kokeilla alkoholitonta vaihtoehtoa, on virkistävä siirapilla makeutettu limesooda hyvä valinta. Usein siirappi tarjoillaan erikseen, joten voit itse makeuttaa oman limesoodasi. Kookosvesi on myös suosittu juoma, joka nautitaan suoraan kookoksesta. Hanavesi ei ole juomakelpoista, vettä tilatessasi saat vesipullon.

Sri Lankan kansallisjuoma on tee, ja maa onkin kansainvälisesti suuri teentuottaja. Sri lankalaista teetä kutsutaan ceylon -teeksi maan entisen nimen mukaan. Lomalla kannattaa ehdottomasti maistella erilaisia tee-lajeja ja jos mahdollista, vierailla teeplantaasilla. Ja mikä olisikaan parempi tulainen, kuin ceylon -tee? 

Frukt Sri Lanka