Krakovan nähtävyydet

Krakovan nähtävyydet

Krakovassa riittää nähtävää ja koettavaa. Upean arkkitehtuurinsa sekä lukuisten historiallisten nähtävyyksiensä ansiosta, se on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Krakovassa voit kokea toisen maailmansodan sekä juutalaisten historiaa, mutta vastapainoksi voit nauttia myös hyvästä ruuasta, juomasta ja ostoksista. Krakovasta voit myös helposti tehdä retkiä lähialueen vaikuttaviin vierailukohteisiin. 


Krakovan nähtävyyksiä

1. Auschwitz

Auschwitzin keskitysleirillä voit kokea toisen maailman karun historian. Keskitysleiri sijaitsee Oświęcimissä, noin 65 kilometrin päässä Krakovasta. Se on vaikuttava ja vierailemisen arvoinen kohde, mutta voi myös tuntua hieman ahdistavalta. Auschwitziin pääsee Krakovasta kätevimmin bussilla. Auschwitz koostuu kahdesta osasta, Auschwitz I:stä sekä parin kilometrin päässä sijaitsevasta Auschwitz II -Birkenausta. Leirien välillä on bussikuljetus.

2. Wavelin kukkula ja linna

Wavelin kukkula sijaitsee heti vanhan kaupungin ulkopuolella ja sisäänpääsy alueella maksaa muutaman euron. Wawelin kukkula on yksi Krakovan suosituimmista turistinähtävyyksistä ja sinne kannattaa suunnata heti aamusta, sillä joihinkin alueen kohteisiin päästetään päivittäin vain tietty määrä vierailijoita. Wavelin kukkulalla kannattaa tutustua kuninkaanlinnaan, katedraaliin sekä kuninkaallisiin hautoihin.

3. Krakovan vanha kaupunki

Krakovan keskiajalta peräisin oleva vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja se on säilynyt vahingoittumattomana jopa toisesta maailmasodasta.  Vanhan kaupungin keskellä on renessanssin peräisin oleva Verkahalli, josta voi ostaa esimerkiksi matkamuistoja. Vanhassa kaupungissa on paljon kauniita kirkkoja, kuten Pyhän Marian kirkko. Suurimmassa osassa vanhaa kaupunkia voi liikkua vain kävellen.

4. Kazimierzin juutalaiskaupunginosa

Kazimierzissa useita juutalaisten ja alueen historiasta kertovia museoita sekä monia synagogia. Juutalaiset pakotettiin 1400-luvulla muuttamaan Krakovasta Kazimierziin ja myöhemmin alueesta muodostui muualta Euroopasta karkotettujen juutalaisten koti. Paikka on täynnä juutalaishistoriaa sekä tunnelmaltaan ja arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen. Kazimierziin pääsee helposti joko kävellen, bussilla tai raitiovaunulla.

5. Wieliczkan suolakaivokset

Wieliczkan suolakaivokset kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin ja vierailu kaivoksille on vaikuttava ja ainutlaatuinen kokemus. Kaivosvierailua ei voi suositella ahtaanpaikankammoisille, sillä matka ulottuu jopa 300 metrin syvyyteen maan alle. Kaivoksella on upean näköinen, maanalaiseen saliin rakennettu kappeli, jonka kaikki esineet kristallikruunuja ja patsaita myöten on rakennettu suolasta. Kaivoksiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla ja pääsymaksu on hieman alle 20 euroa.

6. Joulumarkkinat Krakovassa

Koe perinteikkäät joulumarkkinat keskiaikaisen aukion ilmapiirissä. Puolan suurimmat joulumarkkinat ja satumaiset jouluseimet luovat Krakovasta upean joulumaan. Kojuista teet löytöjä paikallisista tuotteista, kuten pitsistä ja joulukoristeista. 

Lue lisää Krakovan joulumarkkinoista tästä.

Vinkkejä Krakovaan:

  • Oscar-palkittu elokuva Schindlerin lista on kuvattu eri puolilla Krakovaa
  • Krakova on Puolan suurin opiskelijakaupunki - kaupungissa on paljon kansainvälisiä opiskelijoita sekä rikas yöelämä
  • Joulun aikaan kannattaa vierailla Krakovan suurilla joulumarkkinoilla
  • Kaupungilla on kiellettyä ruokkia lintuja