Teksti: Lars Nøhr Andresen
(Käännös: Helena Ringström)
Portugalilaiset ovat tunnettuja taidostaan valmistaa jännittäviä ruokia hyvistä raaka-aineista – erityisesti kun kyseessä on kala tai merenelävät. Madeiran saariryhmä kuuluu Portugaliin, ja vaikka saarella on itsehallinto, huomaat silti portugalilaisen vivahteen monissa asioissa – kulinaristiset kokemukset eivät ole poikkeus!
Thomas Rode ja hänen vaimonsa Thilde Maarbjerg vierailijat Madeiralla tutustuakseen paremmin maan ruokakulttuuriin ja viiniin, joka on yksi Madeiran erikoisuuksista.
”Paikallinen ruoka on usein hyvin yksinkertaista ruokaa hyvillä, tuoreilla ja maukkailla raaka-aineilla, joilla korostetaan erityisesti kalan ja merenelävien makuja.
Kalaravintola Villa do Peixe Camara de Lobosissa tarjoaa meren herkkuja valmistettuna saarelaisten toiveiden mukaisesti. Korkeakattoisista huoneista on näkymä vanhalle kalasatamalle, jossa pienet kalastajanveneet keinuvat aaltojen mukana, ja kalaruoat grillataan avotulen äärellä.
Kadehdittavan suuri valikoima tuoretta kalaa asetetaan vieri viereen, ja voit itse valita haluamasi kalan. Odottaessamme kalan valmistumista saimme kokeilla muita madeiralaisia erikoisuuksia, joista toiset olivat parempia kuin toiset, mutta se kuuluu elämykseen.
Erityisen hyviä olivat pienet äyriäiset, jotka kypsennetään omassa kuoressaan suolaisen voin kera, ja myöhemmin opimme että ne asuivat kallioilla, joihin vuorovesi osuus”, säger Thomas Rode.