Makuelämyksiä Madeiralla

Makuelämyksiä Madeiralla

Trooppinen vaihtoehto Hollannin tulppaanimatkoista... Tanskalaisella mestarikokki Thomas Rodella oli muutamia ennakkoluuloja Madeirasta, ennen kuin hän itse lähti tutkimaan saaren kulinaristisia kokemuksia – matkan jälkeen hänen joutui miettimään ajatuksiaan uudelleen! 

Teksti: Lars Nøhr Andresen 
(Käännös: Helena Ringström)

Portugalilaiset ovat tunnettuja taidostaan valmistaa jännittäviä ruokia hyvistä raaka-aineista – erityisesti kun kyseessä on kala tai merenelävät. Madeiran saariryhmä kuuluu Portugaliin, ja vaikka saarella on itsehallinto, huomaat silti portugalilaisen vivahteen monissa asioissa – kulinaristiset kokemukset eivät ole poikkeus!

Thomas Rode ja hänen vaimonsa Thilde Maarbjerg vierailijat Madeiralla tutustuakseen paremmin maan ruokakulttuuriin ja viiniin, joka on yksi Madeiran erikoisuuksista. 

”Paikallinen ruoka on usein hyvin yksinkertaista ruokaa hyvillä, tuoreilla ja maukkailla raaka-aineilla, joilla korostetaan erityisesti kalan ja merenelävien makuja.

Kalaravintola Villa do Peixe Camara de Lobosissa tarjoaa meren herkkuja valmistettuna saarelaisten toiveiden mukaisesti. Korkeakattoisista huoneista on näkymä vanhalle kalasatamalle, jossa pienet kalastajanveneet keinuvat aaltojen mukana, ja kalaruoat grillataan avotulen äärellä. 

Kadehdittavan suuri valikoima tuoretta kalaa asetetaan vieri viereen, ja voit itse valita haluamasi kalan. Odottaessamme kalan valmistumista saimme kokeilla muita madeiralaisia erikoisuuksia, joista toiset olivat parempia kuin toiset, mutta se kuuluu elämykseen. 

Erityisen hyviä olivat pienet äyriäiset, jotka kypsennetään omassa kuoressaan suolaisen voin kera, ja myöhemmin opimme että ne asuivat kallioilla, joihin vuorovesi osuus”, säger Thomas Rode.

Meren herkkuja Madeiralla

Herkullisia, paikallisia erikoisuuksia

Tärkeä osa Thomas Rodesin missiota on tutustua erilaisiin kohteisiin ja löytää hyviä ravintoloita, joita Apollomatkat voi hyvillä mielin suositella asiakkailleen  –  Madeiralla tämä tehtävä ei ollu vaikea toteuttaa. Perhe majoittui käytännölliseen hotelli Belmond Reid’s Palaceen, joka klassiseen englantilaiseen tyyliin kalliolle. Hotelli tarjosi yllättäviä kulinaristisia kokemuksia, mutta aikaa jäi myös tutustua saaren muihin ravintoloihin. Alle puolen kilometrin päästä hotellilta pariskunta lapsineen löysi pienen ravintolan madeiralaisine erikoisuuksineen. 

”Huomiomme kiinnittyi jättikokoiseen akvaarioon, joka oli täynnä eläviä rapuja ja liskoja. Himo mereneläviin hävisi kuitenkin heti, kun menulta löytyi grillattua mustekalaa ja ”diton mustaa sikaa” Portugalin eteläpuolelta. Näiden lisäksi löytyi monia vaatimattomia mutta hyvin valmistettuja lisukkeita kuten grillattua paprikaa, riisipiirasta, salaattia ja paistettuja perunoita. Lapset valitsivat paikallisen kalan, joka kulkee nimellä espada, ja se on eräänlainen miekkakala, joka hieman löysästä lihastaan huolimatta maistui erinomaiselta. Tätä tilaisimme mielemmämme myös uudestaan.

Toinen yleinen ruoka on espetadas – grillattua häränlihaa vartaassa. Liha marinoidaan usein punaviinissä ja laakerinlehdissä ja tarjotaan vartaassa grillattuna. Samalla tarjotaan kotitekoista leipää, jota Madeiralla kutsutaan nimellä  bolo de caco”, kertoo Thomas Rode, joka suosittelee myös käyntiä ravintola UVA:ssa The Vine Hotellissa Funchalissa. 

Mahtavat saarimaisemat

Ota aikaa ja tutki saarta

Thomas Rode perheineen halusivat nähdä myös muuta saaren ravintoloiden lisäksi, ja tekivät useita seikkailuita ja tutkivat saaren upeaa luontoa. Minne tahansa katsotkaan, voit tuntea olevasi suuressa kukkakaupassa, jossa voit valita mitä tahansa lajeja oman valintasi mukaan.

”Kunnioituksena paikalliselle ruoka- ja juomakulttuurille sinun tulisi viettää aikaa tutkien kaikkia saaren kauneuksia. Saarelta löytyy paljon tekemistä ja monia upeita nähtävyyksiä. Teräväreunaisia kielekkeitä, laguuneita kristallinkirkkaalla ja turkoosilla vedellä ja pystysuoria kallioita, jotka katoavat Atlantin valtamereen. 

Saaren eteläosissa, jossa on myös Funchalin tärkein kaupunki, voit nähdä saariryhmän muita saaria Atlantin valtamerellä sumun keskellä”, kertoo Thomas.

Älä unohda viiniä

Madeira oli kauppalaivan viimeinen pysähdys, kun se seilasi Euroopasta kohti Amerikkaa, ja koska viini oli pitkällä merimatkalla kestävämpää kuin vesi, lastattiin sitä laivaan runsaasti. Ja mitä voimakkaampi viini, sitä paremmin se säilyy. Viinitynnyrit pidettiin usein kannella, jossa jatkuva heilunta ja meren ja auringon vaikutus antoivat vahvalle viinille karamellisen ominaismaun. 

”Viiniä ei enää kuljeteta Atlantin ylitse, mutta prosessia kopioidaan käyttämällä menetelmää, jossa viini lämmitetään tynnyreihin laitettaessa. Viinistä on erilaisia muotoja kuivasta sercialista makeaan malvasiaan (jota kutsutaan myös nimellä malmsey). Mielenkiintoista on, että viinistä voi tulla liiankin vanhaa mutta se maistuu silti hyvältä, ja voit jättää pullon auki kuukausiksi eikä sen maku mene miksikään. Kuumennusprosessi ja korkea alkoholiprosentti suojelevat sen koostumusta. 

Madeiralta voit löytää myös monia vanhempia pulloja, ja useissa paikoissa on tarjolla laaja valikoima viinejä. Tämän vanhan ja historiallisen viinin maistaminen on uskomaton kokemus. Reid’sillä sitä käytettiin myös cocktaileissa, jolloin madeiranviini korvasi vermouthin heidän versiossaan klassisesta Dry Martinista”, kertoo Thilde Maarbjerg.