Portugalilaiset erikoisuudet

Algarven keittiö tarjoaa ihania makuelämyksiä ja jännittäviä herkkuja maisteltavaksi. Portugalilaisella ruokakulttuurilla on pitkät perinteet, ja se perustuu paikallisesti tuotettuihin raaka-aineisiin. Siinä sekoittuvat eurooppalaiset maut sekä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän aromit ja mausteet. Kalat ja äyriäiset ovat monien perinteisten ruokien tärkein ainesosa.

Feijoada

Kansallisruoka Bacalhau

Portugalin kansallisruoka on nimeltään Bacalhau, ja se valmistetaan suolatusta ja kuivatusta turskasta. Bacalhauta voidaan valmistaa monella eri tavalla. Se on erittäin maukas ruokalaji, jota sinun on ehdottomasti maistettava Algarven rannikolla vieraillessasi.

Cataplana

Cataplana on pataruoka, joka valmistetaan kalasta ja äyriäisistä. Se voi sisältää esimerkiksi valkoista kalaa, katkarapuja, simpukoita, mustekalaa ja rapuja. Joskus ruokaan lisätään myös lihaa tai makkaraa. Perinteisesti mausteena käytetään valkosipulia, persiljaa ja korianteria, mutta useimmilla ravintoloilla on oma versionsa! Cataplana tarjoillaan yleensä riisin tai leivän kanssa.

Caldo Verde

Caldo Verde on yleinen perinteinen ruokalaji Portugalissa. Se on sipulista, perunoista, lehtikaalista ja siivutetusta makkarasta valmistettu keitto. Tätä keittoa on tarjolla kaikissa juhlatilaisuuksissa, erityisesti kun juhlitaan kaikkien kylien suojeluspyhimystä. Keitto tarjoillaan usein valkosipulileivän ja paikallisen Demma Serra -lampaanjuuston kanssa.

Feijoada

Feijoada on suosittu pataruoka, joka valmistetaan sianlihasta, naudanlihasta ja pavuista. Tätä ruokalajia syödään myös monissa muissa maissa ympäri maailmaa, esimerkiksi Brasiliassa, jossa Feijoadan sanotaan olevan yksi kansallisista ruokalajeista, vaikka se onkin peräisin Portugalista.

Klassinen Alheira

Cozido à Portuguesa

Cozido à Portuguesa on maukas pataruoka, joka valmistetaan keitetystä naudanlihasta, kanasta, makkarasta ja vihanneksista, kuten perunoista, porkkanoista, nauriista ja pavuista.

Sardinhas assadas

Tämä yksinkertainen mutta maukas ruokalaji koostuu hiilillä grillatuista sardiineista, jotka ovat suosittuja Portugalin festivaaleilla ja erilaisissa juhlatapahtumissa.

Alheira

Alheira, eräänlainen sianlihamakkara, on klassinen ja historiallinen ruokalaji. Juutalaiset keksivät sen vuonna 1497, kun he saivat valita, kääntyvätkö he kristityiksi vai lähetetäänkö heidät pois maasta. Monet teeskentelivät kääntyvänsä, jotta he saisivat jäädä, mutta harjoittivat edelleen uskontoaan salassa. He loivat sianlihamakkara Alheiran, jotta paikalliset luulisivat heidän kääntyneen. Nykyään makkarasta on useita muunnelmia, ja se voidaan valmistaa erilaisista lihoista, kuten ankasta, vasikasta, kanasta, kanista tai viiriäisestä. Makkara maustetaan yleensä valkosipulilla. Suosituin tätä makkaraa sisältävä ruokalaji on Alheira de Mirandela, paistettu makkara ranskalaisten perunoiden, salaatin ja paistetun kananmunan kanssa.

Pasteis de Nata

Portugalilaisia makeita herkkuja

Ovos mol de Aveiro  - Munankeltuaistahnaa simpukanmuotoisessa vohvelikeksissä.

Arroz doce - Sitruunainen riisivanukas kanelilla maustettuna.

Pasteis de Nata - vaniljaleivos, joskus kanelilla maustettuna.

Bolo de bolacha - Mariekekseistä, kahvista ja voikreemistä valmistettu perinteinen kakku.

Sonhos de abóbora - Kurpitsasta valmistettuja munkkeja, nimi tarkoittaa "kurpitsaunelmia".

Leite crème – Portugalilainen Crème Brûlée.

Pudim flan - Teellä maustettu karamellivanukas.

Toucinho do céu - Hyvin samankaltainen kuin paahtovanukas, mutta se valmistetaan munankeltuaisista, sokerista ja vedestä kokonaisten munien ja maidon ja/tai kerman sijaan.

Paikallinen viini

Portugali on yksi maailman suurimmista viinintuottajista, ja viini on täällä tärkeä osa ruokailukokemusta. Algarven rannikko on maan ylivoimaisesti suurin viinintuotantoalue, ja täällä on tuotettu viiniä jo yli 3 000 vuoden ajan. Varsinkin täällä tuotettu portviini on laajalti tunnettua. Käytä siis tilaisuutta hyväksesi ja vieraile viinitilalla maistelemassa erilaisia viinejä!