Aina aurinkoinen ja luonnonkaunis Algarve

3000 tuntia auringonpaistetta vuodessa kuulostaa melko hyvältä, eikö? Algarven 25 kilometriä pitkä rannikko Portugalin eteläpuolella on klassinen lomakohde, joka on tunnettu rannoistaan. Mutta Algarve tarjoaa myös paljon muuta, riippumatta siitä, kaipaatko lomaltasi golfia, luontoelämyksiä vai rannikkokaupunkien kulttuurielämyksiä.

Aurinkoinen Algarve

Pitkät, kuvankauniit hiekkarannat ovat Algarven tunnusmerkki. Täällä, Atlantin valtameren ja Espanjan rajan välissä, eletään mitä hienointa rantaelämää – koe Cabo de São Vicenten kallioiden huiput, kulttuurikaupungit kuten Tavira ja Monte Gordon rannat tuntemattomalla itärannikolla. Jotta voisit kokea Portugalin eteläisimmän alueen kokonaisuudessaan, et tietenkään saa jättää välistä sisämaan maailmanluokan golfkenttiä, thermal spa-kylpylöitä ja remontoituja historiallisia hotelleja, joita kutsutaan nimellä pousadas.

Joulukuu auringossa

Pohjoismainen matkanjärjestäjä Apollo on tutkinut Algarven monipuolista maisemaa jo lähes 25 vuoden ajan, ja sen valikoimasta löytyy useita hotelleja, joista valita. António Antunes, Apollon portugalilainen agentti, tarjoaa hyvää apua paikan päältä.

- Sää on meille tärkeä elementti Algarvessa. Kun lähden toimistolta joulukuisena iltapäivänä, odottaa ulkona kirkas auringonpaiste ja 18 astetta. 80 prosenttia alueen tuloista tulee matkailusta, joten haluamme pitää huolta rannikoistamme ja vesistöstämme. Pohjoismaalaiset ja erityisesti ruotsalaiset ovat yksi eniten kasvavista matkailijoiden ryhmistä täällä Algarvessa, kertoo António Antunes. Löysimme tiemme tänne vuonna 1974, eli heti Portugalin kohti demokratiaa johtaneen neilikkavallankumouksen jälkeen. Algarve on moderni matkakohde, jossa ei ole suuria matkailijoiden joukkoja, ja jossa on tilaa ja aikaa rentoutumiselle sekä myös erinomaiset mahdollisuudet aktiivilomalle. Alueella on myös noin 30 golf-kenttää!

Portugali on edullinen matkakohde

Algarven kohokohtia ovat sen pitkät rannat, urheilumahdollisuudet, persoonalliset hotellit ja rannikkokaupunkien yöelämä. Portugalin hintataso on myös hyvin verrattavissa eteläeurooppalaisiin naapureihinsa.

Jos ruvetaan vertailemaan, niin ostoksilla käyminen maksaa täällä noin 60 prosenttia vähemmän kuin kotona. Paikalliset ihmiset ovat myös todella ystävällisiä ja aina valmiita auttamaan. Noin 40-vuotta sitten kaupungissa oli vain muutamia charter-hotelleita, mutta nykyään hotellivalikoimaa on huomattavasti enemmän. 

Alueella on isoja eroja ja vaihtelevia maisemia. Mitä lännemmäs mennään, on maisema karumpaa ja kivikkoisempaa – ja mitä lähemmäs Espanjaa mennään, sitä lämpimämpää vesi on Välimeren läheisyyden ansioista.

Jos etsit Algarven autenttisinta osaa, kannattaa suunnata itään Faron ja Espanjan rajan väliselle alueelle. Myös Sagres alueen länsipuolella tarjoaa kauniita ja villejä maisemia, ja on kaikkien vesiurheilusta ja surffauksesta pitävien paratiisi. Vilamouran ympäristöstä löytyy vaihtoehtoja ylellisempään lomaan, ja Albufeirasta vilkasta yöelämää. Monet tulevat tänne myös tietysti pelaamaan golfia, Antonio kertoo.

Maailmankuulu purjehduskoulu

1400-luvun alussa Henry Navigator avasi tunnetun purjehduskoulunsa, Vila do Infanten, Lagosin ja Sagresin alueelle, mikä johti myöhemmin lukuisiin löytöretkiin ja Portugalin maailmanvaltaan avomerellä. Lagosin vilkkaassa venesatamassa ihmiset näyttävät aina olevan lähdössä matkalle – merelle kalastamaan tai snorklaamaan tai rannoille nauttimaan laiskoista lomapäivistä. Vuorovesi luo alueelle suuria rantoja, mutta riippuen kuun sijainnista, rantakaistaleet voivat kasvaa ja kutistua jopa viisi metriä.

Monet lähtevät pienellä avoimella puuveneellä tutustumaan alueen kuuluisiin luoliin. Luolien sisällä valo on suorastaan häikäisevää ja vesi loistaa kirkkaansinisenä. Melkein kaikilla kalliolla on oma lempinimensä – norsu, kameli, Riemukaari ja Pinokkio. Lagosissa sinua odottavat mukulakivikadut ja niitä reunustavat lukuisat kala- ja äyriäisravintolat. Kokeile naapurikaupunki Lagoan valkoviiniä yhdessä tuoreiden sardiinien kanssa, jotka on grillattu avotulella.

Vuorten parantavat lähteet

Ylhäällä vuorilla Monchiquessa tunnelma on täysin erilainen. Tämä osa Algarvesta sijaitsee viilentävien puiden, kuten eukalyptuksen, korkkitammen ja kastanjan, keskellä. Caldas de Monchique on ollut kuuluisa parantavista lähteistään jo Rooman ajoista asti, ja silloin jopa portugalilainen hallitsija João II nautti kuninkaallisin elkein alueen tarjonnasta.

Monet Algarven golfkentistä sijaitsevat Vilamouran satamakaupungin ympärillä. Ilmasto ja ympäristö ovat syitä sille, miksi Algarvesta on tullut yksi maailman parhaista golfkohteista. Jos et ole omistautunut golfaaja, ovat historialliset pousadas-hotellit ovat tutustumisen arvoisia paikkoja. Kyseiset hotellit sopivat täydellisesti niille, jotka etsivät rauhallista lomaa kulttuurisella vivahteella. Näitä hotelleita löytyy kaikkialta maasta, ja ne ovat vertaansa vailla; huolella uudelleen rakennettuja muinaisia ​​linnoja ja luostareita, jotka on muutettu hotelleiksi. Algarvesta löytyy muutamia kaikkein jännittävimpiä ja hienoimpia pousadaseja, jotka ovat kokeneet todellisen muodonmuutoksen.

Koe Tavira

Etenemme hitaasti kohti itää ja Taviraa. Kaupungin jakaa sen keskellä virtaava Gilão-joki. Tavira vaurioitui maanjäristyksessä, joka iski myös Lissaboniin vuonna 1755, ja suurin osa kaakeloiduista julkisivuista rakennettiin pian sen jälkeen. Tavirassa voi yhä tuntea vahvasti Maurien läsnäolon.

Merituuli ulottuu Taviran marmoripäällysteiseen sydämeen asti, eli Praca de República -aukiolle. Täällä lomaillessasi kannattaa ehdottomasti kokea Espanjan rajalla sijaitseva rannikko, jota kutsutaan nimellä Ria Formosa – luonnonsuojelualue, jossa on lintuja, laguuneja ja pieniä saaria, jotka suorastaan vaativat tutkimusretkiä.

António Antunes antaa viimeisen vinkkinsä matkalla:

- Muista maistaa äyriäisiä. Rumia roistoja, mutta ah, niin hyviä. 

Hotelli AP Adriana Beach Resort Hotelli AP Adriana Beach Resort

3 ihanaa hotellia Algarvessa:

  • AP Adriana Beach Resort, Albufeira. Uusi all-inclusive-hotelli vehreässä ympäristössä lähellä merta. Ranta kallioiden alapuolella on vain muutaman metrin päässä hotellista.
  • Pousada Vila Real de Santo António. Vanha hotelli, jolla on jännittävä kulttuurihistoria, ja joka sijaitsee aivan Espanjan rajalla. Pousada sijaitsee vanhassa tullitalossa keskellä aukiota viehättävässä Vila Real Santo Antóniossa – ja vain kivenheiton päässä Atlantin valtamerestä.
  • Pestana Alvor South Beach. Tässä tapauksessa emme puhu hotellista lähellä rantaa, vaan hotellista kirjaimellisesti 3 kilometriä pitkällä Praia dos Três Irmaon rannalla. Viihtyisä ja tyylikäs hotelli Alvorissa lähellä Portimaon lomaparatiisia. Aloita aamu ulkokuntosalilla ja nauti ihanasta allasalueesta.

Algarve à la Antonio Antunes:

  • Lagosin rannat. Pieniä, persoonallisia rantoja, joissa on lähes karibialainen tunnelma.
  • Fiskebyn Alvor. Viehättävä, vilkas pieni kylä, jossa on ihana tunnelma, ja joka sijaitsee lähellä Portimaota.
  • Sagres Portugalin kärjessä. Älä jätä välistä upeita äyriäisherkkuja Sagren ravintoloissa. Tältä maistuu Atlantin valtameri.