Montenegro nouseva tähti

Korkeita vuoria ja syviä vuonoja. Upeita rantoja ja kristallinkirkasta vettä. Ylellisiä rantaklubeja ja uutuuttaan hohtelevia venesatamia. Nyt on korkea aika kokea Montenegro, joka on Välimeren parhaiten säilyneitä salaisuuksia ja yksi vuoden kuumimmista matkakohteista.

Aurinko on juuri painunut Adrianmereen ja ilma on leuto. Pöydälle on katettu mustekalasalaattia, äyriäisrisottoa ja vastagrillattua kalaa ja huuruisissa laseissa on viileää paikallista viiniä. Vierestä kuuluu aaltojen loiske. Istumme ravintola Jadranin laiturilla Budvassa, Budvan Rivieralla sijaitsevassa pienessä matkakohteessa. Laituria reunustavat keinahtelevat kalastusveneet ja rantakadulla pyörii jäätelöä syöviä matkailijoita ja paikallisia perheitä. Illallisen jälkeen liitymme heidän joukkoonsa ja kävelemme rantakatua pitkin vanhaan kaupunkiin Stari Gradiin. Keskiaikaisen kaupunginmuurin suojissa on kapeita mukulakivikatuja, joita reunustavat pikkuliikkeet, tunnelmalliset ravintolat ja viihtyisät baarit. Ostamme jäätelöt ­Mozartista, joka on yksi kaupungin lukuisista kahviloista ja jatkamme kulkua kujia seuraten. Siellä täällä tulee vastaan pieniä toreja, joille on levittäytynyt terasseja.

Nousemme puolustusmuurille ja katselemme sen alapuolella avautuvalle pienelle kaupunkirannalle. Siellä eräs nuoripari on riisunut vaatteensa ja pulahtanut spontaanille iltauinnille. Vanhankaupungin toisella puolella olevassa satamassa on luksusjahteja vieri vieressä. Sieltä voi myös varata pienen vesitaksin ja hurauttaa Havaijiksi kastetulle Budvan naapurisaarelle Sveti Nikolalle tai etsiä kauempaa rannikolta ikioman poukaman. Budvan Rivieran rannoissa nimittäin riittää valinnanvaraa.

Aivan Budvan liepeillä sijaitsevassa Becicin rantakohteessa on maan pisimpiin kuuluva ranta. Syömme siellä grillattua kalaa ja täydellisesti valmistettua mustekalaa ennen kuin jatkamme viereiseen Petrovacin rannikkokaupunkiin. Virkistävän iltauinnin jälkeen istumme vielä pienellä kaupunkirannalla auringonlaskua katsellen.

Seuraavana päivänä katsastamme Porto Montenegron upouuden huvivenesataman, joka on 20 minuutin matkan päässä Budvasta. Palmujen reunustamassa laiturissa on huvijahti poikineen. Osa niistä on niin suuria, että normaalinkokoiset purjeveneet ovat kuin optimistijollia niiden rinnalla. Porto Montenegro on maan uusin ja hintavin matkailunähtävyys. Satamaa reunustavat ranskalaiset leipomot, tyylikkäät muotikaupat ja veneliikkeet. Täällä saa samasta korttelista Guccin laukun, luksusjahdin ja pullon samppanjaa.

Jos haluat maistaa maailmantähden elämää, suuntaa uudelle Puro Beach -rantaklubille, jossa on valkoisia lepotuoleja, palmuja ja oma venelaituri. Lepotuolin päivävuokra on täällä reilut 25 euroa, mihin sisältyvät myös pyyhe, tervetuliaisjuoma ja WiFi.

Porto Montenegro ja Puro Beach ovat vain kaksi esimerkkiä siitä, miksi Montenegrosta on tullut rikkaiden ja kuuluisien suosikkikohde. Täällä ovat lomailleet muiden muassa Brad Pitt ja Angelina Jolie. Montenegron kasvojenkohotuksen vuoksi matkakirjoistaan tunnettu Lonely Planet valitsi sen maailman toiseksi ”kuumimmaksi” maaksi vuonna 2013. Suomalaiset ovat vasta löytämässä Montenegron, mutta Kroatian nähneille ja uutta halajaville se on nappivalinta.

Montenegro on pinta-alaltaan Varsinais-Suomen kokoinen, mutta siitä huolimatta maa on todellinen runsaudensarvi. Sen 300 km:n pituinen rantaviiva Adrianmeren rannikolla on upea. Koskemattomia rantoja. Viisi kansallispuistoa. Korkeita vuoria. Vuonoja. Huikaisevia rantateitä. Tunnelmallisia kalastajakyliä. Lyömättömiä luksushotelleja. Hiljaisia vuoristokyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Täällä on mistä valita,ja maan pienuuden ansiosta viikon aikana ehtii hyvin nauttia rauhallisesta rantaelämästä, kiinnostavasta historiasta ja upeasta luonnosta. Lisäksi Kroatia ja Albania ovat niin lähellä, että voit tehdä kunnon Adrianmeren-seikkailun ja haukata kolme maata yhdellä kertaa.

Pysyttelemme yhä maan rajojen sisäpuolella, mutta parin rantapäivän jälkeen suuntaamme vuokra-autolla Budvasta sisämaahan päin. Teemme pienen laivamatkan Skutarijärven kansallispuistossa ja vierailemme maan entisessä pääkaupungissa Cetinjessä. Njegušin kylässä syömme herkullisen maalaislounaan, ­ilmakuivattua kinkkua, paikallista vuohenjuustoa, oliiveja ja tuoretta leipää. Vähän väliä on pakko pysähtyä valokuvaamaan – tienvarsinäkymät ovat huikeat. Lyömättömin näkymä avautuu, kun olemme aikamme mutkitelleet kapeilla vuoristoteillä. Yhtäkkiä edessämme on maineikas Kotorinlahti. Näkymä tuo mieleen Norjan vuonomaisemat korkeine mereen syöksyvine vuorineen. Lahden pohjukassa on Kotorin kaupunki. Onpa uskomattoman kaunista! Vielä 25 neulansilmämutkaa ja olemme perillä. Kotorin vanhakaupunki on Balkanin parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja mukana Unescon maailmanperintölistalla. Istahdamme kahvilaan selaamaan opaskirjaa ja tajuamme pian, että nähtävää ja syitä palata tänne on mielin määrin.

 

Tätä tarjoaa Montenegro

Montenegrossa on rantoja joka makuun: yksistään Budvan ympäristössä on parikymmentä rantaa. Keskellä kaupunkia on pitkä Slovenskan ranta, ja vanhankaupungin muurien alapuolella on pieni mutta kaunis Ricardova Glava. Kallioiden toisella puolella ovat kuin piilossa kaksoisrannat Mogren 1 ja 2. Läheisessä Becicin kaupungissa on maan pisimpiin kuuluva ranta, ja sieltä vähän matkan päässä on nuorten suosima Kamenovo. Pienessä Prznon kalastajakylässä on rauhallinen pikkuranta. Aivan rantaviivan tuntumassa sijaitsee kalaravintola Langust, joka houkuttelee vieraita vastapyydetyllä kalalla. Kannattaa muistaa myös viehättävä Petrovacin ranta, jossa on paljon perheitä ja rento tunnelma. Vieressä kulkee ravintoloiden reunustama rantakatu. Monet paikalliset suosivat Jazin rantaa aivan Budvan pohjoispuolella. Siellä on useita rantaravintoloita ja vesiurheilumahdollisuuksia, mutta myös rauhallisia tyyssijoja. Rannalla on järjestetty myös huippuartistien, kuten Madonnan ja Rolling Stonesin, konsertteja. Rannat ovat yleensä pikkukiveä tai karkeaa hiekkaa, ja vesi on yleensä kirkasta kuin lähteessä. Lähes kaikilla rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja.

Paikallisherkkuja

Montenegrossa ateria aloitetaan alkuruokalautasella, jossa on ilmakuivattua kinkkua (pršut), juustoa ja oliiveja. Toinen erikoisuus on peka, joka on kiviuunissa valmistettua lihaa tai kalaa. Lisukkeena tarjotaan rosmariiniperunoita ja kauden vihanneksia.

Nähtävää

Montenegro houkuttelee hyvällä retkitarjonnalla. Vuonoista kiinnostuneille on tarjolla vuonoristeily. Toinen suosittu kierros vie naapurimaahan Kroatiaan ja Dubrovnikiin, joka on maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Suosittelemme myös vierailua Montenegron eteläiseen naapurimaahan Albaniaan. Samalla pääset näkemään vähemmän tunnettua Etelä-Montenegroa. Vesiretkistä kiinnostuneet voivat valita laivamatkan kauniilla Skutarijärvellä tai päiväristeilyn Adrianmeren rannikolla.

Dubrovnik

Harva kaupunki antaa niin mahtavan ensivaikutelman kuin Dubrovnik – varsinkin, jos saavut sinne myöhään iltapäivällä, jolloin iltapäivän aurinko kultaa vanhankaupungin paksut puolustusmuurit. Adrianmeren yllä kohoavien muurien sisäpuolella tulijaa odottavat mukulakivikadut, suloiset pikkutorit ja kapeat autottomat kujat lukuisine kahviloineen ja ravintoloineen. Talot on rakennettu paikallisesta kalkkikivestä, joka antaa niille lämpimän vaniljan ja nougatin sävyn. Kierros kannattaa aloittaa pääkatu Stradunilta, joka kiemurtelee vanhankaupungin läpi. Stradunin rinnakkaiskadulla Prijekolla on silmänkantamattomiin pikkuravintoloita. Auringonlaskun aikaan kannattaa nousta vanhaakaupunkia ympäröivälle keskiaikaiselle kehämuurille, josta avautuu romanttinen kaupunkinäkymä. Muurin korkeimmassa ja eteläisimmässä kohdassa odottaa vielä huikaiseva näkymä Adrianmerelle. Tässä ja nyt on vaikea kuvitella Dubrovnikin kokemia kauhuja. Kaupunki joutui Jugoslavian sodan aikana 1990-luvulla tulilinjalle. Luodinreiät ovat yhä jäljellä, mutta sittemmin kaupunki on noussut uuteen loistoon yhtenä Välimeren kiehtovimmista paikoista.