Koh Lanta

Rento ja alkuperäinen
Silkkisten hiekkarantojen ja mangrovemetsän reunustamalla saarella ei ole ruuhkaa eikä äänekästä yöelämää. Lomalaisella ei ole muita velvollisuuksia kuin laiskottelu.

Teksti: Eeva-Kaisa Mölsä • Kuvat: Scott Gog

Koh Lantalla pääset lähelle perinteistä Thaimaata. Verkkaiseen tahtiin elävä saari tarjoaa upeiden rantojen lisäksi maailman parhaimpiin kuuluvat snorklaus- ja sukellusvedet. Tällä saarella kengät unohtuvat matkalaukkuun ja loman voi halutessaan viettää pelkässä uima-asussa. Koh Lantan parhaat uimarannat ovat saaren länsipuolella, jossa sijaitsevat myös Apollomatkojen hotellit. Kiireettöminä päivinä mieli lepää thai-hieronnassa tai palmun alla pötkötellessä.

Välitön tunnelma ja hiljainen yöelämä takaavat täydellisen irtautumisen arjesta. Uimapuku vaihdetaan ennen auringonlaskua rantamekkoon tai shortseihin, kun siirrytään nauttimaan meren antimia. Täkäläisiin tapoihin kuuluu, että illallisellekin tullaan paljain jaloin. Saaren itäosaan kannattaa suunnata skootterilla tai moottoripyörällä. Alueen vieraanvaraisuudestaan tunnetut asukkaat elävät perinteisillä elinkeinoilla, kuten maanviljelyllä ja kalastuksella. Samalla retkellä voi löytää oman autiorantansa. Pohjoisrannan Saladanin satamakaupungissa on useita kokeilemisen arvoisia ravintoloita, esimerkiksi Lanta Seafood, joka tarjoaa saaren parasta kalaa. Jälkiruoaksi Same Same But Different -baarin taivaallinen cocktail. Osa ravintoloista on rakennettu meren päälle.

Täydellisen rantaelämän lisäksi vesipedot saavat nauttia upeasta vedenalaisesta maailmasta. Täällä kannattaa ehdottomasti snorklata ja suorittaa PADI-sukelluskurssi. Lähivesien ja Similanin luonnonsuojelualueen sukellusretket ovat upeita. Täällä voit nähdä maailman suurimman kalan, valtavan valashain. Koh Lantalla ovat myös Hin Daengin ja Hin Muangin kivimuodostelmat, jotka luetaan maailman kymmenen parhaimman sukelluskohteen joukkoon. Sukelluskursseja tarjoavat esimerkiksi Kon-Tiki ja suomalainen Raya Divers.

Hin Muangin 70-metrinen kallioseinä on Thaimaan huomattavin vedenalainen jyrkänne. Hin Daengilla näky­vyyttä on jopa 40 metriin asti. Sukelluskohteet tarjo­avat huikean yhdistelmän kirkasta vettä, hummereita, leijonakaloja, pesusieniä ja leopardihaita.

Hyvä tietää Koh Lantalla ei ole lentokenttää. Lennot laskeutuvat Krabille, josta siirrytään saarelle autolautalla. Lauttamatka kestää noin 25 minuuttia.