Koe Naxoksen kaupunki

Apollo Magazine

Kreikkalaiskorttelit

Kiemurtelevat kujat seuraavat toistaan, ja labyrintissa eksyy helposti kreikkalaisten omiin kortteleihin. Täällä eletään tavallista arkea, eikä matkailijoista ole tietoakaan.

Apollo Magazine

Vanhin portti

Jo kaupunkiin tullessa näet sataman edustan kalliolla suuren ja komean portin. Se on Portara, Apollon temppelin portti. Portin rakennutti vuonna 530 eaa. Naxoksen hirmuhallitsija Lygdamis, joka halusi temppelin päihittävän Akropolis-kukkulan Zeuksen temppelin. Temppeli ei koskaan valmistunut, mutta portti on komea ja kaupunkinäkymä upea.

Apollo Magazine

Kitron-likööri

Kreikansukaattisitruuna on Naxoksella kasvava suuri ja kaunis sitrushedelmä. Sitruunapuun hedelmistä ja lehdistä valmistetaan Kitron-likööriä, josta on kolme versiota: kuiva valkoinen, puolimakea vihreä ja supermakea punainen. Pullo maksaa edullisimmillaan 10 euroa.

Apollo Magazine

Reikiä seinässä

Naxoksen venetsialaisajan muinaismuistoja ei tarvitse mennä ihmettelemään museoon. Vanhassakaupungissa on monia kauniita rakennuksia, joiden seinissä olevista rei'istä voi kurkistaa suoraan 1200-luvulle.

Apollo Magazine

Juu juu juustossa löytyy

Naxoksella tuotetaan paljon elintarvikkeita, ja valinnanvaraa on etenkin juustoissa. Kokeile Naxoksen omaa gruyèrejuustoa gravieraa.

Apollo Magazine

Nauhasandaalit

Värejä ja muotoja riittää – klassiset kreikkalaiset nauhasandaalit ovat uudistuneet. Hintahaarukka on 15–35 euroa.

Apollo Magazine

Oyzeri

Iltaisin kreikkalaiset kokoontuvat kantakapakoihinsa (oyzeri) juomaan anisviina ouzoa ja syömään tuoretta grillattua mustekalaa. Aamuisin ouzeriassa tavataan käydä kahvilla. Baletta on satamassa sijaitseva perinteinen ouzeria, joka on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta 1952 lähtien.

Apollo Magazine

Välipala

Suoraan leipomosta noudettu fetapasteija on höyryävän kuuma ja lehtevä aamiainen tai lounas. Maksaa noin 1,60 euroa.

Apollo Magazine

Ruokaa narulla

Narulle kuivumaan ripustetut mustekalat ovat Kreikkaa aidoimmillaan. Kuivattamalla lihasta saadaan juuri oikeanlaista naposteltavaa illan alkujuoman kanssa.

Apollo Magazine

Pikaruokaa

Gyros on kreikkalaisten kebabia, jota tehdään kanasta tai sianlihasta. Se tarjotaan pitaleivän sisällä tsatsikin, tomaatin ja ranskanperunoiden kanssa. Tämä ruokaisa ja hyvä ateria maksaa noin 2 euroa.