Pieni kylä, suuri saari

Fuerteventuraan on helppo rakastua. Pienimmästäkin kylästä löydät viihtyisän ravintolan ja hyvää ruokaa. Saarella yhdistyvät kova ja pehmeä, jopa rannat ovat mustia ja valkoisia.

Teksti: Elisabet Garcia Dahlbäck • Kuvat: Binge Eliasson

Arkielämä kulkee täällä omaa rataansa, ja paikalliset elävät sopusoinnussa pohjoismaalaisten kanssa, jotka ovat vuokranneet saarelta talvehtimispaikkoja. Fuerteventura on Kanariansaarista toiseksi suurin ja pisin, mutta asukasluvultaan pienin. Saaren tiet kutsuvat tutustumismatkalle rauhallisiin kyliin, vehreisiin keitaisiin ja saaren kiehtovaan kuumaisemaan.

Autoja on vähän ja mäkiä paljon. Saaren korkein kohta on 807 metriä merenpinnan yläpuolella. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko ja leppoisat tuulet eivät tunnu välittävän saaren vedentarpeesta. Karuudestaan huolimatta maisema on kuitenkin yllättävän pehmeä ja kaunis, ja värikirjo vaihtelee ruskeasta mustaan, harmaaseen ja terrakottaan sekä vehmaanvihreisiin sävyihin. Vanhojen tulivuorten synnyttämä kumpuileva maasto kätkee sisäänsä pieniä keitaita: palmumetsiköitä, viljelyksiä, värikkäitä ihmeköynnöskasvustoja ja vuohia, joiden maidosta valmistetaan saaren herkullista majorero-vuohenjuustoa.

Playitaksesta ajaa reilussa 20 minuutissa Pajaraan, joka on aito kanarialaiskylä. Yhdessä sen perinteisistä taloista toimii saaren mukavimpiin kuuluva ravintola Isaitas, jossa voi syödä maalaislounaan viihtyisässä ilmapiirissä. Käännä sen jälkeen auton nokka kohti Kanariansaarten ja Fuerteventuran ensimmäistä pääkaupunkia Betancuria. Pikkiriikkinen kaupunki on kuin salainen puutarha keskellä karua maastoa, ja sen vanhat maalaukselliset korttelit ovat kaunis muistutus saaren historiasta.

Jos taas haluat pysytellä Playitasin ympäristössä, naapurikylä Gran Tarajaliin kävelee vuoren yli vain reilussa tunnissa. Siellä on laavahiekkaranta, jonka ovat olohuoneekseen vallanneet lapset ja nuoret jalkapalloilijat, sekä mukava kävelykatu, jonka ravintoloista ja kahviloista saa jäätelöä, kahvia ja munkkeja. Tai sitten voit vuokrata Playitaksesta pyörän ja haastaa itsesi. Pyöräretken viimeinen etappi on jyrkkä ylämäki, jonka huipulla on Faro de la Entalladan majakka. Sieltä avautuvat upeat näkymät rannikolle, merelle ja horisonttiin, jossa Afrikka häämöttää vain sadan kilometrin päässä.

Varaa loma Fuerteventuralle