Aito ja eksoottinen Bulgaria

Uiskentele lasten kanssa Burgasin rannikon ihanilla rannoilla, asu mukavasti aivan meren tuntumassa, syö hyvin ja maistele laaadukkaita ja edullisia viinejä. Tervetuloa lomalle Mustanmeren rannikolle.

Burgasin kaunis rannikko on pohjoismaalaisten kestosuosikki, mistä on kiittäminen unelmailmastoa, silmänkantamattomiin jatkuvia rantoja, mielenkiintoista historiaa ja erittäin huokeaa hintatasoa. Ehkä meitä viehättävät juuri vastakohtaisuudet – Bulgaria on nimittäin suloisen antelias sekoitus eri vaikutteita. Idän ja lännen välissä ei koskaan tiedä, millä valtilla vieras hurmataan. Onko se kenties maailmanperintökohde Nessebar, joka on kiehtova yhdistelmä viime vuosisadan puutaloja ja keskiaikaisia raunioita? Vai sittenkin toista ääripäätä edustava Sunny Beach – kahdeksan kilometriä pitkä ranta, jonka varrelta löytyvät kaikki matkailijan mukavuudet?

 

Matkamme alkaa Sozopolista, joka on Mustanmeren rannikon vanhimpia ja kauneimpia kaupunkeja. Sozopolin perustivat kreikkalaiset noin 700 vuotta eaa., ja siellä on monia kirkkoja ja muita rakennuksia eri aikakausilta. Nyt bulgarialainen arki kulkee kulkuaan näillä epätasaisilla mukulakivikaduilla, joita reunustavat kivitalot hauskoine ikkunaluukkuineen. Paikka on taiteilijoiden ja kirjailijoiden suosiossa ja noin 50 vanhan kaupungin taloa on luokiteltu museokohteiksi. Kannattaa kuljeksia vanhan osan kujilla ja tehdä kuten paikalliset – eli kahvitella. Tai asettua varjoon lepuuttamaan jalkoja ja nauttimaan raikas shopska-salaatti jääkylmän Kamenitza-oluen kera. Paikalliset suosittelevat usein myös rakia – luumuviinaa, joten ota ja kokeile! Täydellisen päätöksen päivälle tarjoaa lekottelu rannalla, joita on kaupungissa kaksi. Ja sitten seikkaillaan!

Autolla ei tarvitse ajaa pitkällekään, kun maisemat vaihtuvat maaseuduksi: on lainehtivaa viljaa, auringonkukkapeltoja ja ruosteisia traktoreita. Nyt ollaan kaukana Mustanmeren rannan sateenvarjojuomista ja tutustutaan toisenlaiseen Bulgariaan: anteliaaseen ja ystävälliseen suurten vastakohtaisuuksien maahan. Täällä rauhalliset luostarit ja vuoriston kätköissä olevat kylät vaihtuvat yhtäkkiä näyttäviin lomakohteisiin. Välillä pysähdymme jututtamaan paimenta, joka vaeltaa pellolla lammaslaumoineen. Lämpöä riittää, eikä vilvoittavaa varjoa ole näköpiirissäkään. Kuumuus ei näytä haittaavan Datiniksi esittäytyvää paimenta, joka kertoo ylpeänä, että tämä on hänen koko elämänsä. Otamme muutaman kuvan ja jatkamme sitten matkaa syrjäiselle Irakli Beachille – pitkälle ja kaihoisan kauniille rannalle, jota kehystävät mereen viettävät kalliot. Vain pari vuotta sitten Irakli oli autioranta, mutta nyt se on herännyt ruususen unestaan ja rannalla on tyylikäs ravintola ja aurinkotuoleja vuokrataan.

Virkistävän uinnin jälkeen olemme taas tien päällä. Suurin osa Bulgariassa lomailijoista tuntuu viettävän koko viikon rannalla, mutta rannikolla on valtavasti muutakin koettavaa. Ei tarvitse kuin vuokrata auto tai hypätä paikallisbussin kyytiin, niin maailma avartuu. Nessebar on Euroopan vanhimpia kaupunkeja, ja sillä on vaiheikas historia traakialaisten, kreikkalaisten, roomalaisten ja ottomaanien läpikulkupaikkana. Maailmanperintökohteeksi valittu Nessebarin vanha kaupunki sijaitsee niemellä, jolle pääsee mantereelta siltaa pitkin. Päivisin kadut täyttyvät pelimanneista, taiteilijoista ja matkamuistomyyjistä. Iltaisin kujille laskeutuu rauha, jolloin voit nauttia verkkaiseen tahtiin vaikutelmista ja istahtaa sitten illalliselle mukavaan ravintolaan. Apollomatkojen Nessebarin hotellit ovat rannan tuntumassa ja soveltuvat usein erinomaisesti lapsiperheille.

Matkamme viimeisenä etappina on Sunny Beach eli bulgariaksi Slantšev Brjag, joka taas kerran muistuttaa maan vastakohtaisuuksista. Tässä rannikon suurimmassa rantalomakohteessa riittää aina tekemistä. Musiikki pauhaa, neonkyltit välkkyvät, yökerhoja, ravintoloita ja kauppoja on loputtomasti. Sunny Beach ei juuri koskaan nuku, mutta aivan ydinkeskustan ulkopuolella meno on rauhallisempaa. Siten Sunny Beach soveltuu mainiosti myös lapsiperheille, lapset nauttivat upeasta rannasta. Bulgariassa ollessa kannattaa ehdottomasti viettää puolikas tai kokonainen päivä kylpylässä. Meistä ainakin pidettiin Hotel Imperials Spa Paradisessa niin hyvää huolta, että jalat eivät osanneet – tai halunneet – enää totella lähtökäskyä. Manteliöljyn tuoksuisen intialaisen stressintorjuntahoidon, itämaisen jalkahoidon, perinteisen kasvokuorinnan ja bulgarialaisen ruusuhoidon jälkeen tuntui kuin olisimme leijuneet vaaleanpunaisilla pilvillä. Takana oli viikko naurua, kaupunki- ja luontoelämyksiä, shoppailua, uintia ja mietiskelyä ja nyt edessä oli kotimatka. ”Dovishdane Bulgaria, shte se varna.” Hei sitten Bulgaria, nähdään taas!