Yksi viikko, monta satamaa

Risteilylomalla nautit All inclusive –lomailusta ja näet Atlantin kauneimpia saaria samalla reissulla. Näin tiivistää Johnny perhelomansa MSC Armonian Kanariansaaret – Madeira risteilyllä. Mukana matkalla oli kolme sukupolvea.

Johnny

On helppoa ymmärtää, miksi risteilylomien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Risteily tarjoaa mukavuutta elämyksistä tinkimättä. Mukavuus ja vaivattomuus ovat saanut monet lapsiperheet valitsemaan loman laivalla. Tukholmalainen Johnny Nilsson, joka oli viikon Atlantin-risteilyllä avopuolisonsa, kaksivuotiaan tyttärensä ja appivanhempien kanssa, ihastui.

Siitä tuli kolmen sukupolven unelmaloma.

– Pienten lasten kanssa matka kuluu helposti altaan ympärillä. Risteily tekee tästä huomattavasti mukavampaa, koska kaikki on lähellä. Vaipanvaihto sujuu leikiten hytissä, ja jos lasten tekee mieli jäätelöä, he voivat hakea sitä maksutta.

 – Tyttäremme oli onnesta soikeasta, ja meistäkin tämä tuntui enemmän lomalta.

Laivaan astuttiin Gran Canarialla, ja viikon aikana ehdittiin nähdä Kanariansaarista La Gomera, La Palma ja Teneriffa sekä Portugaliin kuuluva Madeira.

– Madeira oli ehdoton kohokohta, Johnny sanoo. Funchal on tosi hieno kaupunki, jossa kaikki on kävelyetäisyydellä. Nousimme köysiradalla kasvitieteelliseen puutarhaan, josta oli huikeat näkymät kaupunkiin. Samoilimme puutarhassa, söimme jäätelöä ja nautimme elämästä. Toisena Madeira-päivänä vuokrasimme mopotaksin, jolla pörräsimme puoli päivää ympäriinsä. Tyttäremme oli haltioissaan!

MSC Cruise

PERHE PÄÄTYI TUTUSTUMAAN risteilykohteisiin omin päin.

 – Pysähdyspaikat sopivat omatoimimatkaajille: satamat ovat keskellä kaupunkia, eli kävellen pääsee kaikkialle. Teneriffalla menimme tosin taksilla suureen eläinpuistoon ja söimme sen jälkeen tapaksia Santa Cruzin satamakaupungissa.

– Maissa on aikaa tosi paljon. Perillä ollaan yleensä kahdeksan maissa aamulla, ja käytössä on koko päivä, ennen kuin matka jatkuu taas kahdeksalta illalla. Madeirassa oltiin yötä, joten ehdimme nähdä myös Funchalin kaupungin iltaelämää.

 

MANTEREEN MAKUMATKAILUA täydensi herkuttelu laivalla.

– Ruoka oli erinomaista ja palvelu moitteetonta. Ravintoloita oli kaksi: buffet sekä à la carte viiden ruokalajin iltamenyineen.

Lapsen kanssa söimme yleensä buffetissa kanssamatkustajien säästämiseksi. Appivanhemmat söivät à la carte –ravintolassa ja pitivät sitä erinomaisena. He saivat myös hyviä ystäviä pöytäseurastaan. Laivalla hintaan sisältyy kaikki, ja mukavuudet ovat käden ulottuvilla. Armoniassa on suuri allasalue, minigolf sekä liikuntakerros, jossa voi pelata esimerkiksi tennistä, koripalloa tai sulkapalloa. Laivan suuressa kuntosalissa voi huhkia nauttien panoraamanäkymästä Atlantille.

 – Risteilyalus on kuin all inclusive -hotelli, mutta parempi, Johnny summaa. Taso on korkeampi, varsinkin viihdetarjonnassa. Live-viihdettä on joka paikassa, ja teatterissa on joka ilta uusi show.

 – Aurinkokannen porealtaat olivat avoinna myös iltaisin, ja siellä oli mahtavaa istua juoma kädessä.

Yhden päivän pariskunta hemmotteli itseään spa-hoidoilla.

Risteilyn hinta-laatusuhde oli kohdallaan, ja mitä pidempään matka kesti, sitä halvemmaksi se tuli. Parin päivän päästä hinta oli jo puolet halvempi, Johnny vinkkaa.

Hän kannustaa myös panostamaan parvekkeelliseen hyttiin.

– Oli mahtavaa istua siellä iltaisin, kun lapsi oli nukahtanut.

Risteilyn parhaita puolia on mukavuus.

– Kaikessa autetaan, eikä itse tarvitse edes nostaa laukkuja bussista. Lähtöselvitys tehdään kotona, ja laukkuihin kiinnitetään postissa tulleet tarrat. Sitten laukut ilmaantuvat hyttiin. Laivaan noustaan ja sieltä poistutaan pienissä ryhmissä, joten tungosta ei koskaan synny. Logistiikka teki minuun suuren vaikutuksen.

Kuulostaa suoranaiselta unelmalomalta – etkö muka keksi mitään valittamista?

– En muuta kuin sen, että meressä ei tarjennut uida. Laivassa sen sijaan oli lämmitettyjä uima-altaita.

Tekisitkö siis saman matkan toistekin?

 – Ilman muuta. Appivanhemmille tämä oli ensimmäinen kerta, joten heitä vähän jännitti ennen matkaa, mutta hekin olivat tosi tyytyväisiä. Heillä on jo suunnitelmissa pidempi matka, ehkä Karibialle tai Etelä- Amerikkaan.