Koe meren salaisuudet

Sujahdan sukelluspukuun ja teen varustetarkistuksen. Laitteet painavat vielä veneessä, mutta pinnan alla tunne vaihtuu painottomuuteen. Sinisessä syvyydessä odottaa toinen maailma. Vaikka olisi kokenut sukeltaja, veden alla hengittäminen on aina vaikuttava kokemus.

Meditatiivinen keskittyminen hengitykseen, mukavan lämpöinen vesi ja vedenalainen kasvi- ja eläinlajisto – trooppisissa vesissä sukeltaminen on ainutlaatuinen elämys. Näkyvyys on yleensä erinomainen, ja auringonvalo on sopivan himmeää 10–15 metrin syvyydessä. Kun laskeudun parini kanssa hitaasti metri metriltä, ympärillämme sinkoilee saalistavia barrakudaparvia. Itse saan seuraa pienestä puhdistajakalasta, joka kutittelee käsivarren alta ja reisistä ennen kuin ymmärtää luovuttaa.

Uimme vedenalaiseen puutarhaan eli riutalle, joka koostuu sekä kivi- että pehmytkoralleista. Ympärillämme parveilee uteliaita pikkukaloja. Tuolla ui Nemoa etsimässä -leffasta tuttu vuokkokala, ja tuolla väijyy mureena kolossaan. Kauempana näkyy suuria vesikilpikonnia mutustamassa kaikessa rauhassa vesiheinää. Ei kuulu kuin hengitykseni ääni. Vedenalainen maailma on aina yhtä hiljainen, huikea, värikäs ja jännittävä: koralliriuttoja, hylkyjä, luolia ja rotkoja. On helppo ymmärtää, miksi laitesukelluksen suosio on kasvussa, sillä se sopii täydellisesti rantalomaan ja niin nuorille kuin vanhoillekin. Sukeltaminen antaa matkaan aivan uuden ulottuvuuden ja tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä. Sukellusvarusteista on myös tullut entistä turvallisempia ja helppokäyttöisempiä, ja kurssitarjonta on hyvä. Aloittelijan kurssi kestää vain 4–5 päivää ja jakautuu teoriaan ja käytäntöön. Aikaa säästyy, kun käyt kurssin kotimaassa, ja pääset matkakohteessa heti tositoimiin. Varovaisille aloittelijoille on kohteissa tarjolla myös laitesukelluskokeiluja (introductory dive), joissa käydään yhdessä kouluttajan kanssa muutaman metrin syvyydessä ja saadaan siten esimakua sinisistä syvyyksistä. Jos sekin tuntuu liialliselta, voit vuokrata tai ostaa snorklausvarusteet. Monissa matkakohteissa on koralliriuttoja, joihin voi tutustua myös snorklaamalla, mutta selvitä aina sääolot ja merivirrat etukäteen ja sukella vain parin kanssa.

Kolmen vartin sukelluksen jälkeen on aika nousta hitaasti pintaan. Sen jälkeen rentoudun rempseiden sukeltajakaverieni seurassa ja mietiskelen, että toivottavasti yhä useampi pääsisi kokemaan meren salaisuudet.

Thaimaa

JORDANIA

Tyyni vesi täynnä elämää. Punaisenmeren Marine Park ulottuu Aqaban satamasta Saudi-Arabian rajalle. Korallit ovat lähellä rantaa, joten sukelluksen voi aloittaa myös maalta, mutta yleisesti sukelletaan veneiltä. Meri on tyyni, veden lämpötila on 20–27 °C, näkyvyys on erinomainen ja kaloja on runsaasti. Koralleja on alettu suojella ja ympäristötietouden toivotaan nousevan myös paikallisten keskuudessa. Lue lisää ja varaa Jordania.

Dominikaaninen Tasavalta

Dominikaaninen tasavalta

Kristallinkirkas Karibia. Dominikaaninen tasavalta on Karibian parhaita sukelluskohteita. Kristallinkirkkaassa vedessä piilee paljon upeita koralliriuttoja, luolia ja monia vanhoja hylkyjä sekä runsas kalalajien kirjo. Pohjois- ja itäosista löytyy paljon nähtävää niin aloitteleville kuin kokeneillekin sukeltajille. Dominikaanisen tasavallan sukelluskohteita ovat Puerto Plata, Punta Cana. Lue lisää ja varaa Dominikaaninen Tasavalta.

Thaimaa

Vauhdikasta ja vaivatonta. Länsirannikkoa pidetään loka– toukokuussa Thaimaan parhaana sukellusalueena. Alueen saaristo tekee vaikutuksen koralliriuttoineen, jotka kuhisevat vedenalaista elämää. Erikoisuuteena esim. valashait (whaleshark). Hyviä sukelluskohteita Thaimaassa: Krabi, Koh Lanta, Phuket. Lue lisää ja varaa Thaimaa.

Tobago

Tobago

Sopii kaikille. Karibia on erinomainen sukelluskohde, ja niin on myös Tobago. Parhaat sukelluspaikat löytyvät pohjoisesta, erityisesti pohjoisosassa sijaitseva Speyside on suosittu sukeltajien keskuudessa. Tobago sopii kaikentasoisille sukeltajille, ja riuttojen sekä hylkyjen lisäksi tarjolla on myös vaativampia sukelluspaikkoja. Lue lisää ja varaa Tobago.

Kuuba

Kuuba

Takuuvarma. Sukellus Kuubassa ei koskaan petä. Parasta sukellusaikaa on joulu–kesäkuu, jolloin veden lämpötila on miellyttävä. Nähtävää tarjoavat upeat korallimuodostelmat sekä trooppiset kalat, kuten monet hailajit. Kuuban sukelluskohteet: Cayo Santa Maria, Varadero. Lue lisää ja varaa Kuuba.