Kroatian saaristoristeily Paradisilla

Päiväohjelma M/S Paradis

Päivä 1: Split

Saaristoristeily lähtee ja saapuu Splitin kauniiseen satamakaupunkiin. Jos saavut Splitiin varhain, voit säilyttää matkatavaroitasi laivalla. Voit halutessasi käydä kahvilla Splitin satamakadulla tai vierailla Diokletianuksen palatsissa. Tervetulotilaisuus pidetään laivalla klo 19.00, ja illallinen tarjoillaan klo 19.30. Jos saavut Splitiin 19.30 jälkeen, voit syödä laivalla kylmän välipalan.

Päivä 2: Split – Krkan luonnopuisto – Zadar

Laiva lähtee varhain aamulla satamasta kohti Primostenin pohjoispuolella olevia saaria, josta matka jatkuu bussilla kohti Krkan kansallispuistoa. Luonnonpuisto on nimetty Krka-nimisen joen mukaan, ja on tunnettu rikkaasta kasvistosta ja eläimistöstään. Luonnonpuistovierailun jälkeen matka jatkuu kohti Zadaria. Kaupunki rakennettiin niemelle 800 eKr ja on kiehtova yhdistelmä historiallisia rakennuksia, 1700-luvulla rakennetusta muurista sekä kodikkaista kahviloista ja moderneista taideteoksista.

Kroatian saaristoristeily Paradisilla
Kroatian kirkkaat vedet

Lounaan jälkeen sinun on mahdollista osallistua kaupunkikierrokselle. Kierroksen aikana tulet näkemään Kroatian suurimman katedraalin St. Anastasian sekä St. Donutin kirkon joka sijaitsee arkkitehti Nikola Basicin suunnitteleman mielenkiintoisen Sea Organin vieressä.

Päivä 3: Zadar – Kornatin kansallispuisto – Zlarin (Šibenikin saaristo)

Kolmantena päivänä matka jatkuu kohti Kornatin kansallispuistoa, joka koostuu sekä vedestä että 140 saaresta. Saaret koostuvat valkoisista kallioista, jotka nousevat suoraan merestä. Saaret ovat asumattomia, mutta suosittuja purjehtijoiden ja snorklaajien parissa.

Kornati saarten jälkeen laiva jatkaa matkaansa kohti Zlarinin kaunista saarta, joka on osa Sibenikin saaristoa. Saarta kutsutaan myös kultaiseksi saareksi, vihreäksi saareksi sekä korallisaareksi. Zlarinissa on upea luonto, korkeita havupuita, kauniita uimapoukamia ja kristallinkirkasta vettä. Saarella toimii korallityöpaja, jossa tehdään käsityönä koruja korallista. Illalla on aika kapteenin illalliselle laivalla.

Päivä 4: Zlarin – Vis

Varhain aamulla laiva lähtee Zlarinista kohti Biševon ja Visin saaria, jotka sijaitsevat pidemmällä Kroatian saaristossa. Vis oli suljettu matkailijoilta vuoteen 1989 asti, ja se toimi aikanaan sotilastukikohtana entisessä Jugoslaviassa. Nyt saarella asuu noin 5000 asukasta, mutta se on pysynyt melko koskemattomana ja on erittäin viehättävä. Visin saari on nykyään tunnettu myös Mamma Mia: Here We Go Again -elokuvan kuvauspaikkana.

Visissä voit osallistua kaupunkikierrokselle, jonka aikana vieraillaan Kroatian ensimmäisessä kaupungissa Issassa. Illalla on vapaa-aikaa tutustua satama-alueeseen ja saareen omatoimisesti. 

Päivä 5: Vis – Biševo (Blue Cave) – Hvar

Seuraava pysähdyspaikka on Biševon saari ja kuuluisa Blue Cave. Luola on vaikuttava luonnonilmiö, joka on saanut nimensä sinisen veden ansiosta, joka muodostuu kun auringonsäteet osuvat veteen luolan seinämien kautta. Paikalliset kalastajat ovat tienneet luolasta jo satoja vuosia, mutta suuremmalle yleisölle luola paljastui vasta 1884 Baron Eugene Rausoonetin ansiosta.
 

Hvarin saari
Korculan kaupunki

Luolaan kuljetaan pienemmillä veneillä, ja kristallinkirkkaan veden ansiosta veden pohjaan asti näkee, vaikka vesi on 16 metriä syvää. Huomioithan, että sisäänpääsy luolaan maksaa noin 7 euroa, ja se maksetaan paikan päällä. Luolavierailu saatetaan joutua perumaan sääolosuhteiden vuoksi. 

Blue Caven jälkeen matka jatkuu kohti Hvarin laventelisaarta. Ohitamme useita kauniita poukamia ja pidämme uimatauon merellä. Hvar on yksi Kroatian suurimmista saarista. Hvarin kaupungissa voit ihailla keskiaikaisia rakennuksia ja nauttia kiehtovasta tunnelmasta. Kaupungissa on runsaasti ravintoloita, trendikkäitä baareja ja kauppoja. Tutustumme kaupunkiin kävelykierroksella englanninkielisen paikallisoppaan johdolla. Korkeasesongin aikana, kesäkuusta elokuuhun, Hvarin satama saatetaan korvata Stari Gradin/Jelsan satamalla rajallisen kapasiteetin vuoksi. Tässä tapauksessa edestakaiset bussikuljetukset järjestetään Hvarin satamasta.

Illan tullen voit tutustua kaupunkiin omatoimisesti ja nauttia illallisen yhdessä monista perheomisteisista ravintoloista. Kannattaa tilata "gregada", joka on tyypillinen Hvarilainen kala-annos.

Päivä 6: Hvar – Bol/Milna (Brac)

Risteily jatkaa matkaansa kohti naapurisaari Bracia. Lounaan jälkeen laiva saapuu Boliin tai Milnaan. Voit nauttia auringosta yhdellä Kroatian parhaista rannoista Zlatni Ratilla, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Bolista. Bol on viihtyisä kaupunki, jossa on perinteisiä kroatialaisia rakennuksia ja kapeita tunnelmallisia kujia. Satamassa on yksi Kroatian parhaista ja moderneimmistä viinitiloista, Jako Vino.

Päivä 7: Bol/Milna – Split

Loman viimeisenä päivänä jatkamme kohti Splitin kaupunkia. Split on Kroatian kolmanneksi suurin kaupunki, ja on yli 1700 vuotta vanha. Splitin vanha kaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kannattaa käydä tutustumassa Diocletianuksen palatsiin, ja voit nauttia jotain purtavaa satamakadun varrella sijaitsevissa ravintoloissa. Pääsemme tutustumaan kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin englanninkielisen paikallisoppaan pitämän kaupunkikierroksen aikana. Splitissä on monia hyvä ravintoloita, joissa voit nauttia illallisen. Laiva on viimeisen yön Splitin satamassa.

Aamiaisen jälkeen on aika kirjautua ulos laivalta. Jos olet varannut risteilyn jatkoksi rantaloman Kroatiassa, siirryt valitsemaasi hotellin.

Splitin kaupunki