Kroatian kristallinkirkkaat rannat

Rentoja rantakohteita ja kuhisevia kalasatamia. Loputtomasti rantoja, syrjäisiä poukamia ja meri, jonka vesi on kirkasta kuin lähteessä! Hienoja kaupunkeja ja uinuvia vuoristokyliä. Tervetuloa Kroatiaan ja Makarskan Rivieralle, joka on Euroopan vaikuttavimpia rannikkoalueita!

Aurinko siivilöityy palmunlehtien lävitse, ja marmoripäällysteinen rantakatu Riva hehkuu. Kahviloiden reunustamalla kadulla kulkee jäätelöä syöviä matkailijoita ja pariskuntia käsi kädessä. On tuiki tavallinen loppukesän päivä Splitissä. Kaupunki antaa elegantin vaikutelman ja se on syystäkin saanut lisänimen Kroatian Saint-Tropez. Pienten kujien, kirkkojen ja kellariholvien labyrintin keskellä on Narodni Trg -aukio, jossa yhdistyvät oppaamme Sanjan mukaan eri rakennuskausien tyylit. Täällä voi siis nähdä kaupungin koko historian yhdellä kertaa.

Jatkamme matkaa markkinoille, joilla lähiseutujen mummot ja papat myyvät vastapoimittuja hedelmiä ja vihanneksia. – Splitiläiset tulevat tänne ostoksille lauantaisin, Sanja sanoo. Viikonloppu alkaa kuitenkin aina kahvittelulla jossain Rivan monista kahviloista. Niihin mennään katselemaan ja näyttäytymään.

Splitissä on hyviä ostospaikkoja, moderneja viinibaareja, laaturavintoloita ja erinomaisia uimapaikkoja. Jos rantaelämä on eniten mieleesi, vietä osa lomasta Splitissä ja osa Makarskan Rivieralla. Hyvän vaihtoehdon tarjoavat myös Hvarin ja Bracin viehättävät saaret. Makarskan Riviera on Euroopan kauneimpia rannikoita. Se alkaa heti Splitin eteläpuolelta ja jatkuu Etelä-Kroatian Gradaciin saakka. Matkan varrelta löytyy viehättävä Makarskan kylä sekä perheiden suosimia rantakohteita, kuten Tucepi ja Podgora.

Maisemat ovat dramaattiset: toisella puolella kohoaa korkea Biokovon vuoristo, ja toisella puolella avautuu Adrianmeri. Pelkkä ajomatka rannikolla on elämys! Makarskan Rivieran suurin houkutin onkin juuri meri. Hiekkarantoja täällä ei ole, mutta hiekattomuuden vuoksi vesi on puhtaampaa kuin muualla Välimerellä. Sitä paitsi mukulakivirannoilla on usein tarjolla mukavia varjopaikkoja pinjojen katveessa.

 

Kristallinkirkkaan rannikon edustalla odottavat myös Kroatian hienoimmat saaret, joihin lähdemme tutustumaan Splitistä katamaraanin kyydissä. Ensietappina on lähisaari Brac. Nousemme maihin Puciscassa, joka on pieni vaatimaton rantakylä valkoisine kalkkikivitaloineen ja punaruskeine kattoineen. Vaikutelma on eleettömän viehkeä. Täällä ei ole omakehusta tietoakaan, vaikka amerikkalainen matkalehti Travel+Leisure valitsi kylän hiljattain yhdeksi Euroopan kauneimmista. Nousemme saaren huipulle 778 metrin korkeuteen Vidova Goran näköalapaikalle. Sieltä avautuu huimaava näkymä saarelle ja saaristoon. Vehmas Brac on suurelta osin oliivipuiden ja pinjametsien peitossa. Alhaalla näkyy Zlatni Rat -ranta, eli Kultainen niemeke, joka työntyy mereen nuolen tavoin. Ranta on Euroopan kauneimpia ja saaren suurin vetonaula.

Parin päivän rentouttavan uinti- ja aurinkoloman jälkeen jatkamme Bracista naapurisaari Hvarille. Sen pieni keskiaikainen kaupunki on kuin Split pienoiskoossa: täälläkin on kapeita kujia, muodikkaita kauppoja ja kahviloiden ja baarien reunustama satamakatu. Huippusesongin aikaan Hvar on Kroatian suosituimpia saaria ja jet set -piirien temmellyskenttä. Lisäksi se on Kroatian saariston aurinkoisin piste. Nauti ihanista kalliorannoista tai pulahda veteen suurilta uimarappusilta. Parasta iltahuvia on seurata auringon painumista mailleen sataman toisella puolella.
Seuraavana päivänä katselemme kaupungin heräämistä sataman viereisellä torilla, missä nautimme kahvista ja vastapuristetusta mehusta. Aamulaivasta juuri nousseet matkailijat laahustavat suurine reppuineen, kipparit marssivat eväsrasioineen komeisiin purjeveneisiin ja vanhat tädit myyvät kuivattua laventelia, joka on saaren suosituimpia matkamuistoja. Läheisestä kirkosta kantautuu tunnelmallista urkumusiikkia.

Kävelemme hiljaisten kujien poikki rantaan, istahdamme laiturille ja kastamme varpaat veteen. Lounasajan koittaessa suuntaamme Lungomare-nimiseen ravintolaan. Katossa riippuu kalaverkkoja, pallokaloja ja simpukoita. Viereisessä pöydässä istuu itse omistaja perheensä ja ystäviensä ympäröimänä. Hän kertoo kalaonnen suosineen ja vaatii meitä maistamaan saalista. Ja ei aikaakaan, kun eteemme ilmestyy annokset miekkakalaa. Se on täydellisesti grillattua ja konstailematonta – mausteena on vain suolaa, pippuria ja sitruunaa. Toteamme, että näin tuore kala ei muuta kaipaakaan ja että tämä on matkan paras lounas.

Parin päivän saariseikkailun jälkeen rantaudumme Makarskaan, jossa on tarkoitus viettää muutama päivä kunnon rantalomaa. Hotellin parvekkeelta avautuu kerrassaan upea kaupunkinäkymä, jonka taustana ovat jylhät vuoret. Me suuntaamme sataman yläpuolella risteileville kujille. Kylän keskustorilla on kaunis vanha kirkko ja sen vieressä pienet hedelmä- ja vihannesmarkkinat, joilla teemme kulinaarisia löytöjä: laventelihunajaa, paikallista oliiviöljyä ja suuria makeita viikunoita. Sieltä matka jatkuu vielä rantaan, jossa potkaisemme varvastossut jalasta ja sukellamme kristallinkirkkaaseen veteen.