Mustekala Kreikassa

Auringossa kuivumassa riippuvat mustekalat ovat aivan tavallinen näky Kreikassa. Mustekala on kreikkalaisten keskuudessa erittäin pidettyä herkkua ja tapoja kokata sitä on lukuisia. Kerromme täällä lisää tästä herkusta ja kuinka voit valmistaa tätä aidon kreikkalaiseen tapaan myös kotona. 

Mustekala vai mustekala?

Oletko koskaan tutkinut kreikkalaista menua ja pohtinut minkä tyyppistä mustekalaa sinun tulisi tilata? Vaihtoehtoja on tarjolla lukuisia. Suomeksi mustekalaa kutsutaan vain yhdellä nimellä, kun taas kreikan kielellä näitä on monia. Kuinka siis valita juuri se oikea laatu illallispöytään?

Mustekala jaetaan yksinkertaisimmin kahdeksan -ja kymmenlonkeroisiin mustekaloihin:

Kahdeksanlonkeroinen mustekala

Kahdeksankätinen on ehkäpä meille se tunnetuin mustekala; sillä on pieni pää ja kahdeksan lonkeroa. Ne piiloutuvat kivien suojaan ja ruiskuttavat mustetta uhattuna ollessaan. 

Kahdeksanlonkeroisten mustekalojen koko vaihtelee suuresti. Todella pienet yksilöt paistetaan kokonaisena, kun taas suurempien annetaan kuivua auringossa kalastajakylissä. Kaikista jättimäisimmät mustekalat piiloutuvat meren syvyyksiin.

Kymmenlonkeroinen mustekala

Kymmenlonkeroinen mustekala on pienikokoisempi, sillä on kartion muotoinen pää ja pienemmät lonkerot. Juuri kymmenlonkeroista mustekalaa käytetään mustekalarenkaiden valmistuksessa. Tätä tunnettua Välimeren herkkua ei kannata ehdottomasti jättää väliin!

Myös tätä mustekalaa tavataan hyvin pienistä todella suuriin yksilöihin. 

Grillattu kymmenlonkeroinen mustekala 

Mustekala tulee aina kypsentää

Mustekalan liha saattaa olla erittäin kovaa, sillä niillä ei ole lainkaan luustoa, vaan ne koostuvat lähinnä sidekudoksista ja lihaksista. Mustekala on kunnolla kypsennetty silloin, kun sen lihaa voi helposti leikata veitsellä. Älä keitä mustekalaa liian kauan, sillä liha saattaa kuivua helposti. 


Valmista näillä resepteillä mustekalaa kotona

Gastra

Maukas kreikkalainen mustekalapata, jota kutsutaan nimellä "gastra".

Tarvitset näitä:

  • Mustekala
  • Vihanneksia ja juureksia 
  • Kesäkurpitsaa, selleriä och fenkolia
  • Valkosipulia
  • Punaviiniä ja punaviinietikkaa
  • Oliivioljyä
  • Anista ja korianteria
  • Vettä

Tee näin

Kypsennä mustekalaa hitaasti vihannesten ja juuresten kera vähintään kolmen tunnin ajan noin 120 ° C: n lämpötilassa. Keitä mustekala perunoiden, sipulin, porkkanan, kesäkurpitsan, valkosipulin, sellerin, fenkolin, punaviinin, punaviinietikan, oliiviöljyn, aniksen ja korianterin kera hyvin pienen määrän vettä kanssa. Näin saat maukasta, aitoa kreikkalaista pataa, joka muistuttaa lämpimistä lomapäivistä.

Riisillä täytetyt mustekalat

Tähän reseptiin käytetään kymmenlonkeroista mustekalaa, joka täytetään riisillä ja sekoituksella oliiviöljyä, persiljaa, tuoretta keltasipulia ja ouzoa.

Tarvitset näitä

  • Kymmenlonkeroinen mustekala
  • Riisiä
  • Oliiviöljyä
  • Persiljaa
  • Tomaattimurskaa
  • Keltasipulia
  • Ouzoa

Tee näin

Taita mustekalat kahtia ja lävistä ne hammastikulla. Sekoita isossa kattilassa oliiviöljyä, tomaattimurskaa, persiljaa, tilliä ja sipulia, keitä noin 3 minuuttia. Laita tämän jälkeen täytetyt mustekalat kattilaan vierekkäin ja lisää 4 cl ouzoa veden kera. Keitä noin 1,5 tunnin ajan 120°C, jonka jälkeen mustekalat ovat valmiita tarjoiltavaksi.