Fetajuusto

Kreikan valkoinen kulta - fetajuusto

Fetajuusto, Kreikan valkoinen kulta, on suolaisella, hieman happamalla maullaan ja pehmeällä koostumuksellaan yhdessä oliiviöljyn ja oliivien kanssa kreikkalaisen keittiön kulmakiviä. Fetajuustoa käytetään osana monia kreikkalaisia reseptejä ja se sopii lähes kaikkeen. Täällä opit lisää rakastetusta juustosta, ja olemme myös koonneet yhteen muutamia suosikkireseptejämme.

Fetajuusto

Fetajuusto = Kreikka

Fetajuustoa voidaan pitää melkein synonyymina Kreikalle, ja sillä on vankka historia jo vuodelta 700 e.Kr. Odysseuksen eepoksen mukaan valmisti kyklooppi Polyfemos fetajuustoa ensimmäisen kerran. Hän kuljetti maitoa vuohen vatsalaukusta tehdyssä pussissa ja huomasi sisällön muuttuvan maukkaaksi valkoiseksi massaksi. Nimeä feta alettiin käyttää 1800 -luvulla ja se tarkoittaa viipaletta. 

Tiesitkö tätä?

  • Fetajuusto on valmistettu vuohen -tai lampaanmaidosta, ja sitä säilytetään 2 kuukautta
  • Fetajuustoa saa kutsua EU:n alueella tällä nimellä vain, mikäli se on valmistettu tietyillä Kreikan alueilla 
  • Fetajuuston virallinen juhlapäivä on 15.10.

Kreikan paras fetajuusto

Fetajuuston maku vaihtelee sen perusteella, missä se on valmistettu. Yksi Kreikan palkituimmista fetajuuston valmistajista on Panteliadiksen perheyritys Epiros, joka on valmsitettu luonnonkauniilla Epiruksen alueella. Toinen pidetty ja erittäin maukas fetajuusto on Avramoulis, joka on peräisin Larissan alueelta Kreikan keskiosista.

Shrimp saganakin resepti

Valmista itse Shrimp saganakia

Valmista itse Spanakopitaa

Valmista itse Spanakopitaa – pinaattipiirakka fetajuustolla


Yksinkertaista ja hyvää

Toisinaan kaikkein yksinkertaisimmat asiat ovat parhaita.

 

Vesimelonia ja fetajuustoa

Raikasta ja hyvää

Palastele vesimeloni kuutioiksi ja ripottele päälle fetajuustoa. Lyömätön yhdistelmä! 

Kreikkalainen salaatti

Klassinen kreikkalainen salaatti isolla palalla fetajuustoa

Sopii kaiken kanssa

Sekoita fetajuustoa kreikkalaisen jogurtin ja pippurin kera, niin saat täydellisen lisukkeen esimerkiksi kalan, lihan ja vihannesten kanssa.