Lejonklippan Sri Lanka

Sri Lankan kolme kuuluisaa nähtävyyttä

Hienojen trooppisten rantojen lisäksi Sri Lankassa on monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Sri Lankan kiertomatkallamme sinulla on mahdollisuus nähdä maan kiehtovimpia nähtävyyksiä ja paikkoja, joita ei kannata jättää välistä. Etäisyydet saarella eivät ole pitkiä, mutta liikenteestä johtuen matkat voivat olla pitkähköjä. Toisaalta, matkustaessasi ympäri kaunista Sri Lankaa näet ja koet enemmän!

Sigiriyan freskot

Sigiriya – Leijonavuori

Sigiriyassa, lähellä Habaranan kylää nousee viidakon keskeltä yksi maan kuuluisimmista vuorista, Sigiriya Rock. 500-luvulla kuningas Kashyapa rakennutti vuoren laelle palatsin, josta on jäljellä tänä päivänä vain rauniot. Ylös vuorelle sinut vie noin 1200 porrasta, jotka ovat varmasti hikinen rutistus Sri Lankan lämmössä, mutta matkan varrella on näköalapaikkoja joissa huilata – puhumattakaan kaiken vaivan arvoisista maisemista, jotka avautuvat aivan vuoren huipulla. Portaat kiertävät myös ikivanhojen, suoraan kallion seinään maalattujen frescojen ohi. 

Leijonaportti, sisäänkäynti kuninkaalliseen palatsiin, sijaitsee vuorella ennen viimeistä nousua ylös. Leijonaportti oli ennen valtava rakennelma, joka koostui neljästä tassusta ja leijonan päästä. Nykyään portista on jäljellä enää kaksi tassua, joiden välistä alkaa portaat ylös palatsiin. Leijonaportin ansiosta Sigiriyan vuori on saanut lempinimensä leijonavuori.

 

Kandy ja hammastemppeli, Temple of the Tooth

Sri Lankan sisämaassa sijaitseva Kandy on maan toiseksi suurin kaupunki. Kandyssä on yksi budhalaisten pyhimmistä paikoista, Sri Dalada Maligawa, eli pyhän hampaan temppeli. Temppelin sisällä kullatussa kirstussa säilytetään arvokasta pyhäinjäännettä, Buddhan vasenta kulmahammasta. Temppeli sijaitsee Sri Lankan viimeisen kuninkaallisen palatsin ja Kandyn kansallismuseon vieressä.

Buddhalaiset ympäri maailmaa tekevät pyhiinvaelluksia Hampaan temppeliin, joka todella on vierailun arvoinen paikka. Jos olet onnekas, voit päästä seuraamaan munkkien seremoniaa. Huomioithan, että temppelissä on tiukka pukukoodi, joten pukeuduthan asianmukaisesti. Olkapäät ja polvet tulee olla peitettyinä, ja myös kengät tulee jättää säilytykseen temppelin sisäänkäynnillä.

Kandy sijaitsee Sri Lankan keskiosassa, noin 500m merenpinnan yläpuolella. Kaupunki on teeplantaasien ja vehreiden kukkuloiden ympäröimä. Täällä ollessa kannattaa ehdottomasti vierailla teeplantaasilla ja maistaa paikan päällä tuotettua, korkealaatuista teetä. Heti kaupungin ulkopuolella on myös Peradaniyan kasvitieteellinen puutarha, jossa on orkideatalo sekä tuhansia eri kasvilajeja.

Temple of the Tooth

Temple of the Tooth, Kandy

Gallen linnoitus

Gallen linnoitus ei ole ainoastaan linnotus, vaan meren ympäröimä kaupunginosa. Hollantilaiset rakensivat linnoituksen 1600 -luvulla ja nykyään se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Täällä voit kulkea ympäriinsä siirtomaa aikaista arkkitehtuuria ja vanhaa muuria ihastellen ennen kuin istahdat johonkin alueen monista ravintoloista. Gallen linnoituksen tunnelma on rauhallisempi kuin modernin Gallen, mutta linnoitus on eläväinen kaupunginosa, joka kiehtoo ja viehättää vierailijoita. 

Galle sijaitsee Sri Lankan lounaisosassa. Kaupunki oli tärkeä kauppasatama ennen hollantilaisten, portugalilaisten ja englantilaisten saapumista. Kaupunki on täydellinen päiväretkikohde etelän rantakohteista. Hikkaduwasta on vain puolen tunnin auto- tai tuktukmatka Galleen ja Bentotasta puolestaan matka kestää noin 1h 15 min. Galleen pääsee kätevästi ja edullisesti myös junalla.