Adam's Peak på Sri Lanka

Kiipeä Adam's Peakille

Pakkaa vaelluskengät mukaan Sri Lankan lomalle ja kapua ylös pyhälle Adam’s Peak – vuorenhuipulle. Voit valita, haluatko nähdä auringonnousun vai -laskun. Joka tapauksessa kiipeäminen Adam's Peakille on unohtumaton kokemus ja lomasi suurin seikkailu. 

Buddhan jalanjäljissä

Adam’s Peak, tai Sri Pada, on vuorenhuippu, joka kohoaa pyramidin tavoin 2243 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Syy siihen, miksi vuorelle kannattaa nousta, avautuu vuoren huipulla. Fantastisten maisemien lisäksi ylhäällä temppelissä on valtava jalanjälki, joka on antaa vuorelle nimensä. Sri Pada tarkoittaa pyhän henkilön jalkaa. Jalanjäljen muotoinen painauma tekee vuoresta pyhän paikan neljälle eri uskontokunnalle.

Kristityt ja muslimit uskovat, että Aatami otti täällä ensimmäisen askeleensa maan päällä lähdettyään Eedenistä. Hindut puolestaan uskovat jalanjäljen kuuluneen Shivalle. Muut uskovat itse Buddhan olleen vuoren huipulla, joten saat varmasti seuraa buddhalaisista kavutessasi vuoren 5000 porrasta ylös.

Milloin kannattaa kiivetä vuorelle

Joulu-huhtikuuhun sijoittuvalla pyhiinvaelluskaudella sinulla on paras mahdollisuus päästä ihailemaan pilvetöntä ja kirkasta maisemaa. Pyhiinvaelluskuukausien ulkopuolella pääset valloittamaan vuorta ilman jonoja. Voit myös välttää kiireisimmät ajat menemällä ennen täyden kuun aikaa, sillä täysikuu on buddhalaisille pyhä symboli.

Vuorelle kapuamiseen on kaksi hyvää ajankohtaa. Ensimmäinen on kiivetä yöllä ylös, jotta ehtii vuoren huipulle katsomaan maagista auringonnousua. Portaat on valaistu, joten kiipeämisestä yöaikaan ei tarvitse huolehtia. Toinen vaihtoehto on kavuta ylös päiväsaikaan, yöpyä ylhäällä vuorella ja laskeutua takaisin alas auringonnousun jälkeen.

Miten Adam’s Peakille pääsee

Vaikka vuori ei ole kaukana, sinne pääseminen vie aikaa. Ensin täytyy mennä Hattonin kaupunkiin, jonne pääsee bussilla Colombosta tai Kandystä. Voit myös mennä junalla Colombosta Hattoniin sademetsän läpi vain muutamalla eurolla. Huttonissa kannattaa yöpyä ja ottaa bussi Adam’s Peakille seuraavana päivänä. Hyvien yöunien jälkeen jaksat vaeltaa paremmin vuoren huipulle saakka. 

Vuorelle kiipeäminen 

Kiipeämistä suunnitellessa voit valita, haluatko nähdä auringonnousun vai laskun. Kun pääset huipulle temppeliin, kumauta gongia niin monta kertaa kun olet kiivennyt ylös vuorelle. Mikäli kerta on ensimmäisesi, lyö kongia kerran. Jotkut kävijöistä voivat kumauttaa kongia jopa 10 kertaa; srilankalaiset tekevät matkan Adam’s Peakin huipulle vähintään kerran elämässään. 

 • Auringonnousun näkeminen:

Aloita kiipeäminen ajoissa, noin 2 maissa yöllä. Tuhansien portaiden kiipeämisessä kestää noin 3 tuntia taukoineen. Jotta ehdit nähdä auringonnousun, tulisi vuoren huipulla olla noin kello 5 aamulla. Auringonnousun jälkeen voit laskeutua takaisin alas ja olla aamiaisella jo kello 8 aikaan. Tämä on tavallisin tapa kiivetä Adam’s Peakille. 

 • Auringonlaskun näkeminen:

Aloita kiipeäminen päivällä. Nousu vuorelle vie noin kolme tuntia, joten voit ajoittaa nousun niin, että ehdit ylös asti näkemään auringonlaskun. Voit myös halutessasi nukkua vuorella, jolloin tarvitset mukaasi makuupussin ja pipon, sillä öisin vuorella tulee kylmä.

Laskeutuminen Adam’s Peakilta

Alaspäin tuleminen vuorelta on usein raskaampaa kuin ylös kiipeäminen, sillä jalat ovat väsyneet kiipeämisestä. Alastulon helpottamiseksi voit ottaa mukaan vaellussauvan. Reitin varrella on myös pieniä ruokakojuja ja tauokopaikkoja, joissa voit levähtää.

Vyer på väg upp till toppen

Pakkauslista

Tässä esimerkkejä asioista, joita voit tarvita mukaan vaellukselle vuorelle:

 • pieni reppu
 • sadetakki tai sadeviitta sateen varalta
 • suuri  (n. 2 l) vesipullo. Matkan varrelta voi myös ostaa vettä, mutta se on hintavaa.
 • kamera
 • aurinkolasit ja aurinkovoide
 • pientä purtavaa
 • vaellussauva
 • kuiva ja lämmin paita auringonnousun odottamista varten
   

Mikäli haluat yöpyä vuorella, tarvitset mukaasi myös makuupussin, pipon ja ruokaa.