Pargan rantaa

Kuusi syytä matkustaa Pargaan

Rakastatko Kreikkaa niin kuin mekin? Siinä tapauksessa kannattaa suunnata katse Pargaan. Kun Kreikan luoteismantereella käy ensi kertaa on sen jälkeen vaikea puhua mistään muusta. Tähän kohteeseen rakastut varmasti, ja Pargaan haluaa palata yhä uudelleen! 

Pargaan matkustamiseen on loputtomasti hyviä syitä, ja tässä esittelemme niistä kuusi.

Pargan satama Pargan värikäs satama hurmaa!

1. Värikäs kylä

Parga on kuvankaunis pieni kreikkalaiskaupunki, joka on saanut vaikutteita monista Välimeren maista. Historiansa aikana se on kuulunut niin Italialle, Turkille kuin Ranskallekin. Monet somista taloista ovat kreikkalaiseen tapaan sinivalkoisia, mutta satamakadulta ylöspäin katsoessasi näet varsinaisen värien kirjon: lehmuksen vihreää, aprikoosia, sitruunankeltaista ja vaaleansinistä.

Pargan kaupunki sijaitsee kuin amfiteatteri ihanan satamakadun kupeessa, jonka varrelta löytyy tavernoja ja baareja vieri vieressä – hiukan ylempää voit löytää upeita näköaloja pöytäseuraksesi. ”Vanhassakaupungissa” on paljon tunnelmallisen kapeita sokkeloisia kujia, putiikkeja, ravintoloita ja kätkettyjä aarteita. Hämärän tullen useimmat siirtyvät sataman kävelykadulle, ja vaikka Parga ei olekaan mikään sykkivä iltaelämän keskus, monet baarit siellä ovat avoinna pikkutunneille.

2. Sydämelliset pargalaiset

Jo yhden Pargassa vietetyn päivän jälkeen tuntuu kotoisalta! Tässä pikku kaupungissa vallitsee erityinen tunnelma, jossa suomalainen jäykkyys häviää. Pargalaiset, joihin törmäät säteilevät lämpöä eikä mikään ongelma ole liian suuri – kaikki asiat ratkeavat ja äkkiä elämä ja loma tuntuu todella helpolta. Tapasit kenet hyvänsä, aina löytyy veli tai sisko, joka tuntee jonkun, joka taas tuntee jonkun, joka osaa korjata käytännössä mitä vain.

Piso Krionerin ranta Piso Krionerin ranta Pargan kaupungissa

3. Rantaa riittää kaikille

Pargassa ja sen ympäristössä riittää hienoja rantoja. Kaupungissa sijaitsee Krioneri Beach, jossa on mukava käydä kastautumassa aamulla tai illalla tai miksei viipyä koko päivän. Rannalta voi uida läheiselle kuvankauniille Panagiaksen saarelle ja tutustua kahteen pieneen kirkkoon. Suloinen Piso Krionerin ranta on rauhaisampi pieni ranta Pargan vieressä.

15 minuutin kävelymatkan päässä Pargan kaupungista yli kukkulan ja venetsialaisen linnoituksen ohi, tai kahden euron venematkan jälkeen, sijaitsee pitkä ja leveä Valtosin hiekkaranta joka on eittämättä Pargan paras ranta. Ranta on melko matala, vesi kirkasta ja hiekka pehmeää. Täällä on runsaasti mukavia lounasravintoloita, ja Parga Beach -hotellin Mondo-kahvilassa voit nauttia ruotsalaisen Johan & Nyström -paahtimon kahvia.

Hiukan hankalamman matka päässä on Sarakinikon ranta. Sinne on mentävä veneelle Pargan satamasta tai vuokra-autolla. Ranta sijaitsee hiukan piilossa, minkä takia siellä on myös vähemmän väkeä kuin muilla rannoilla. Jos siis ajelet länsirannikkoa pitkin ja sinulla on hiukan aikaa, voit löytää aivan oman ja lähes koskemattoman rannan.

3,5 km päässä Pargasta etelään on suosittu ja lumoavan kaunis Lichosin ranta. Sinne pääset parhaiten veneellä tai autolla, mutta jännittävämpää on tulla tänne jalkaisin oliivipuiden peittämän vuoren ylitse; täältä saat taatusti hienoja rantakuvia!

4. Hotelleilla on ainutlaatuista luonnetta ja historiaa

Hotellit täällä ovat pieniä ja viehättäviä ja pargalaisten tavoin ne huokuvat lämpöä ja palvelualttiutta. Monet Pargan hotelleista ovat perheomisteisia, mikä puolestaan antaa niille ainutlaatuista luonnetta ja historiaa. Ja jos päädyt rupattelemaan henkilökunnan kanssa voit kuulla jännittäviä tarinoita. He kertovat mieluusti niin hotellin kuin Pargankin historiasta. Perheomistajuuden ansiosta hotelleista huolehditaan rakkaudella, ja se on viehättävää! Täältä ei löydy suuria hotellikomplekseja, sellaista etsivän on parempi suunnata matkansa jonnekin muualle.

5. Korkeita vuoria ja kristallinkirkasta vettä

Parga sijaitsee Epiruksen alueella. Törmäät matkalla Prevezan lentokentältä Pargaan heti mahtipontiseen luontoon ja korkeisiin vuoriin, kiemurteleviin teihin ja syviin laaksoihin. Eteläiseen Kreikkaan verrattuna täällä on todella vehreää ja vesi kirkkaan turkoosia. Kumpuilevan maiseman ansiosta löydät helposti kauniita näköalapaikkoja ja lomakuvia kertyy kuin itsestään!

Zagoria, Kreikka Zagorian vuoristokylän maisemia

6. Mitä enemmän koet, sitä enemmän haluat nähdä

Sekä Pargan kaupungissa että sen ympäristössä on paljon koettavaa. Jyrkkä mutta suhteellisen lyhyt kävely Pargan rantakadulla vie 1500-luvulta peräisin olevaan Pargan venetsialaiseen linnaan. Täällä raunioissa voit nauttia upeiden maisemien ohella kahvia. Lisäksi voit oppia paikan historiasta, johon kuuluu niin albaaneja, italialaisia, turkkilaisia kuin ranskalaisiakin.

Pargassa todella kannattaa osallistua retkille tai vuokrata auto. Ei tarvitse ajaa kovin pitkälle, kun jo pääsee satumaisiin maisemiin Acheron-joen rannalle, jonka nimi kreikkalaisessa mytologiassa on Styx. Täällä Akilleen äidin sanotaan kastaneen poikansa virtaan kantapäästä roikottaen, jotta hänestä tulisi kuolematon mutta sen sijaan syntyi taru Akilleen kantapäästä. Joki on jäätävän kylmä ja kirkas, virran ja upean luonnon yhdistelmä tekevät kokemuksesta helteellä aivan virkistävän – ehkäpä sinustakin tulee osittain kuolematon, ainakin nilkoista alaspäin. 

Toinen retki, jota et voi jättää välistä suuntautuu Zagorian alueelle. Itse vuokrasin auton ja matkustin pikkuruiseen Mikro Papigon kaupunkiin 2,5 tunnin ajomatkan päähän. Ajomatka oli sen arvoinen. Hurmaava pikkukylä on hyvin säilynyt kulttuuriperintökohde. Se sijaitsee Pindus-vuorella lähellä maailman syvimpiin kuuluvia rotkoja. Tämä viehättävä vuoristokylä sinun kannattaa kokea itse!