Kreikan piilotetut helmet
koe Pargan ja Sivotan rannikkoparatiisit

Monet matkailijat kaipaavat nykyään lomakohteita, joissa voi aistia aidon ja autenttisen tunnelman. Onneksemme niitä löytyy vielä paljon, ja Kreikan mantereella sijaitsevat Parga, Sivota ja koko Epiruksen alue ovat kohteita, joissa pääset todella kokemaan aidon kreikkalaisen tunnelman. Tervetuloa tutustumaan näihin Kreikan piilossa oleviin helmiin!

Golfo Beach, Parga

Epiruksen alue sijaitsee lännessä, ja sitä ympäröivät Joonianmeri, Albania sekä lumihuippuiset vuoret ja syvät rotkot. Vehreän luonnon keskellä, alueen perimmäisessä päässä lähellä Korfun saarta, sijaitsevat Pargan ja Sivotan kylät: täällä tunnelma on rauhallinen ja maisemat kuin maalauksista.

Pargan kaupunki on venetsialaisten perustama, ja sen historia juontaa juurensa jo 800 vuoden taakse. Parga on tunnettu Krioneri Beachin rannasta, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, hieman kauempana sijaitsevasta Valtoksen pitkästä hiekkarannasta sekä venetsialaisesta linnoituksesta, joka on yksi Pargan tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Matkakohteena Parga on pieni ja pidetty lomakohde, joka on valloittanut yhä usempien sydämen viime vuosina. 

Laiskoja lomapäiviä auringossa

Nina Hornewall on pohjoismaisen matkanjärjestäjä Apollon kaupallinen johtaja, joka on jo yli 35 vuoden ajan tehnyt töitä kreikkalaisten lomahelmien löytämiseksi. Hän on puoliksi kreikkalainen, ja hän tuntee Epiruksen alueen kuin omat taskunsa. Toinen koti Epiruksen alueella mahdollistaa sen, että hän palaa paikalle aina kuin vain mahdollista.

- Epiruksen alueessa on jotain erityistä. Se on kenties yksi Kreikan yksinkertaisimmista alueista: vuoristoinen ja harvaan asutettu. Mutta juuri tämä tietynlainen eristyneisyys tekeekin siitä mielenkiintoisen ja jännittävän kohteen, ja alue on vain odottanut löytämistään, hän kertoo. 

Pargaa ja Sivotaa Nina kuvailee täydellisenä lomakohteena meren ja vuorten välissä. 

- Jopa tuhansien metrien korkeudessa sijaitsee kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Epirus muistuttaa minua paljon Kreetasta; aito, monipuolinen luonto, paljon historiaa ja tavallista kreikkalaisia pikkukaupunkeja ja kyläelämää. 

Kaunis Parga

Pargan retkikohteet

Jatkamme matkaamme kohti rannikkoa, ja ankkuroidumme Pargan satamaan, jossa on ollut asutusta 1200-luvulta asti. Parga sijaitsee kristallinkirkkaan meren äärellä, ja kaupungin keskustaa ympäröivät lukuisat pastelliväriset talot ja pienet mukulakivikadut. 

- Pargan laitamilla on useita kalkkikiviluolia. Vuokraamme usein veneen puoleksi päiväksi, pakkamme eväät mukaan ja lähdemme nauttimaan maisemista mereltä käsin. 

Jos et halua lähteä merelle omatoimisesti, löytyy retkivalikoimastamme myös veneretki Joonianmeren saarille.

- Suurin saarista on nimeltään Korfu, mutta Pargan eteläpuolella sijaisevat myös hieman tuntemattomammat Paxoksen ja Anti-Paxoksen saaret. Veneretkellä pääsee tutustumaan alueen verrattomaan luontoon uudella tavalla, ja mikä olisikaan parempi tapa vilvoitella kuumana kesäpäivänä kuin uintitauko suoraan veneestä tai tauko jääkahvikupposen äärellä, Nina sanoo.

Tutustu paikalliseen musiikkiin ja ruokakulttuuriin

Lennot Pargaan ja Sivotaan laskeutuvat joko Preveza-Aktionin lentokentälle tai pääkaupunki Ioanninaan, joka on yliopistokaupunki, ja eräänlainen keskus koko Epirukselle. Pargan ja Sivotan rantojen lisäksi lisäksi Ioanninassa on enemmän Balkanin tuntua, ja se sijaitsee lähellä vuoria, Nina Hornewall kertoo.

- Täällä pääset tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin ja voit myös uppoutua kansanmusiikkiin, jonka pääinstrumenttina on klarinetti. Täällä lomaillessasi suosittelen ehdottomasti retkeilemaan eri kaupungeissa, jotta pääset kokemaan kaiken mahdollisen niin maalla, merellä sekä vuoristossa.

Päiväretki Epiruksen tuntemattomammille alueille onkin monien matkailijoiden suosikkiaktiviteetti loman aikana. Yksi alueen unohdetuista helmistä on Zagorian vuoristokylä, jossa on 36 pientä yhteisöä, joista osa on Unescon suojelemia maailmanperintökohteita.

- Kylän maisemat jättävät useimmat täysin sanattomaksi. Vehreä luonto, lumihuippuiset vuoret, rotkot ja joet ovat ainutlaatuinen näky. Täällä voit kokeilla myös monenlaisia aktiviteetteja, kuten koskenlaskua, melontaa ja ratsastusta villin luonnon keskellä. 

Kun Nina aloitti työskentelyn Apollolla kymmenen vuotta sitten, Parga ja Sivota olivat pieniä kohteita yrityksen Kreikka-portfoliossa. Nykyään Parga on tunnetumpi kohde, mutta kaupungissa vallitsee silti aito kreikkalainen tunnelma.

- Nykyään voimme vain sanoa sanan ''Epirus'', ja ihmiset tarttuvat siihen heti ja tunnistavat sen.

Vuoristokyliä tuhansien metrien korkeudessa

Kreikka on yksi Apollomatkojen suosituimmista kohteista, josta kuitenkin löytyy vielä paljon monille Kreikan ystäville tuntemattomiakin kohteita. Esimerkiksi Papigon ja Mikro Papigon kylät, joista jälkimmäinen sijaitsee 1700 metrin korkeudessa Kreikan vuoristossa. 

- Korkealla vuorella sijaitseva hotelli Mikro Papigo 1700 on yksi Apollo Mondo One of a Kind -hotelleistamme. Täällä voit istua hotellin verannalla ja ihailla auringonlaskua vuorten taakse. Lisäksi hotellin ravintolassa on tarjolla paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa, ja esimerkiksi myös paljon riistaa ja lampaan- sekä vuohenjuustoja. Sesongin alussa alue saattaa olla vielä kimaltelevan lumen peitossa, Nina Hornewall kertoo.

Suurin osa matkailijoista haluaa pysytellä lähellä rannikkoa, ja nauttia uimisesta, aamukävelyistä rannalla ja lähitavernoiden antimista.

- Parasta tällä alueella on se, että pienet vuoristokylät ja niiden tarjoamat aktiviteetit ovat hyvin saavutettavissa, joten voit helposti lähteä sinne päiväksi ja palata sen jälkeen hotellillesi rannikolla. Juuri se tekee tästä alueesta niin ainutlaatuisen.

Sivota Retreat-powered by Playitas Upeat maisemat Sivota Retreat-powered by Playitakselta

3 hotellivinkkiä Pargassa

  • Parga Beach, suosittu Mondo Family -hotelli Valtoksen rannalla.  
  • Bacoli, perheomisteinen Mondo Local-hotelli, joka sijaitsee pienessä kylässä. Hotellia pitävät Michalis ja hänen vaimonsa Elena. 
  • Salvator Villas, ylellisiä villoja, joista on hienot maisemat Pargan satamaan ja kaupunkiin. 

3 hotellivinkkiä Sivotassa: 

2 ylellistä hotellia vuoristossa:  

  • 1700, pieni viiden tähden Mondo One of a kind-hotelli, joka sijaitsee 1700 metrin korkeudessa Mikro Papigon kylässä. 
  • Papigo towers, viehättävä ja autenttinen Mondo One of a Kind-hotelli upeissa maisemissa Papigon vuoristokylässä.