Matkavinkit - kreikkalaiset juomat

Mitä sinun tulisi juoda Kreikassa?

Kreikassa on helppo nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta. Tähän matkavinkkiin tutustumalla opastamme sinut läpi maan juomakulttuurin vanhoista perinteistä uusiin suuntauksiin. Huuhdo maukkaat mezet alas kulauksella ouzoa, käy viinitilalla ja nauti palkittuja viinejä tai kokeile trendikästä Tsipouroa. Giámas!

Ouzoa Kreikassa

Kreikassa kaikille löytyy mieluista juotavaa huolimatta siitä, pidätkö todella kylmästä, kuumasta, vahvasta vai kevyemmästä. Tämän matkavinkin parissa keskitymme ouzoon, tsipouroon ja palkittuihin viineihin. Kokeile kreikkalaisesta Mastihasta tehtyä cocktailia, jääkylmää olutta, kuten Mythosia, Alphaa, Fixiä tai Piraikia tai kreikkalaista kahvia.

Trendikäs Tsipouro

Tsipourosta on tullut nopeasti yksi trendikkäimmistä juomista Kreikassa. Tsipouro valmistetaan viinirypäleistä ja viinin biotuotteista. Juomasta tehdään usein kirkasta tai joskus siihen lisätään aniksen makua. Tsipouro on suosituinta erityisesti Kreetan ja Epiruksen alueella. Kuten ouzo, myös tsipouro nautitaan pienten annosten kera. Oliiveja, mereneläviä, ja suolakalaa yhdessä tsipouron kanssa on maankuulu yhdistelmä. Tsipouradikas on taverna, jossa on monipuolinen tarjonta tsipouroa.

Ouzo - tunnelman kohottaja

Yksi Kreikan rakastetuimmista juomista on ehdottomasti Ouzo. Kreikkalaiset sanovat mielellään, että "Ouzo luo tunnelman" – se on yhtä itsestäänselvä osa ateriaa, kuten ihmiset pöydän ympärillä, kreikkalainen musiikki ja herkullinen ruoka.

Ouzo on vahva alkoholi, joka on maustettu aniksella. Ensimmäinen Ouzo-panimo avattiin vuonna 1856 Tyrnavoksessa. Ouzo tarjoillaan useimmiten raakana, mutta sekoitettuna jääveteen, jolloin siitä tulee hieman maitomaista. Nykyisin Plomarin ja Lesboksen alueiden ouzon sanotaan olevan Kreikan parasta.

Kaikkialla Kreikassa on niin kutsuttuja ouzerieita, joissa tarjoillaan ouzoa yhdessä mezejen kanssa. Ouzo ja meze muodostaa maukkaan ateriakokonaisuuden, joka tulee nauttia hitaasti ja rauhallisesti.

Kreikkalaiset viinit – kaikki mitä sinun tulee tietää Kreikan viineistä

Kreikkalainen viini jää usein muiden Välimeren alueen viinintuottajien varjoon, joka on sääli. Useimmat yhdistävät Kreikkaan ensisijaisesti retsinan, mutta tarjolla on myös monia muita maukkaita viinejä. Viimeisten 30 vuoden aikana kreikassa on tuotettu maailman jännittävimpiä viinejä ja useat näistä ovat voittaneet myös palkintoja.

Maassa on runsaasti viinintuottajia. Joonianmeren alueella esimerkiksi Zakynthos ja Korfu ovat tunnettuja hyvästä viinistä.. Myös Rodos ja Paros ovat mainitsemisen arvoisia. Santorini ja Kreeta ovat kaksi suurta ja tunnettua viinintuottajaa – muista käydä viinitilalla näissä paikoissa matkustaessasi!

Valkoviiniä Santorinilla, Kreikassa

Santorinin viinit

Santorinilla on noin 3500 hehtaaria viiniviljelmiä, jossa ne kasvavat tuliperäisessä maassa. Kuten saari itsessään, ovat viinit myös voimakkaita ja vahvaluonteisia. Muutamia suosituimpia rypälelajikkeita:

  • Vihreä rypäle assyrtiko dominoi saarella raikkaalla ja kirpeällä sitruunan ja suolan maullaan 
  • Athiri ja aidani ovat suosituimpia talvella
  • Tavallisia, sinisiä rypäleitä ovat mavrotragano, mandilaria ja voudomato
  •  

Santorinilla on useita palkittuja viinitiloja. Artemis Karamolegos Winery Santorinilla on voittanut takavuosina useita palkintoja. Viinitilan assyrtikoista tehty valkoviini voitti platinaa vuonna 2018. Gaia, Estate Argyros ja Sigalas ovat myös palkittuja viinitiloja.

Santorinin lomallasi voit lähteä viinitilalle myös Apollomatkojen retkellä. Viinitiloille pääsee käymään myös omatoimisesti, mutta vierailu on tällöin syytä varata ennakkoon. Mukava vierailukohde on esimerkiksi Santo Wines, jossa voit yhdistää vierailun viinitilalla yhdessä ihanaan illalliseen ja upeisiin näkymiin. 

Kreetalaista viiniä

Kreetalla viinitarhat sijaitsevat korkealla, suurin osa saaren pohjoisosissa. Ilmasto on viileämpi ja viljelmät viihtyvät paremmin täällä. Tänä päivänä saarella on yli 30 viinitilaa, jossa viljellään rypälelajeja anoskeli, vilana, dafni, mandilaria, plito ja kotsifali.

Mikäli haluat vierailla Kreetan matkallasi viinitilalla, löytyy täältä runsaasti eri vaihtoehtoja. Noin 30 minuutin päässä Plataniaksesta on Manousakis Winery. Lähellä Heraklionia ja Anissarasta sijaitsee Lyrarakis Winery, jossa voit kierrellä ihanien viiniviljelmien keskellä. Lyrarakisilla on useita palkittuja puna -ja valkoviinejä. Diamantakis Winery ja Alexakis Wines ovat kaksi muuta palkittua viinitilaa Kreetalla.

Lähde Apollomatkojen retkelle aidolle, kreetalaiselle viinitilalle jossa voit maistella anoskeli -viinejä.

Viiniä Kreikassa

Punaviiniä Nemeasta ja Náousasta

Osa Kreikan parhaasta punaviinistä on peräisin Nemeasta på Peloponnesoksella ja Náousasta, noin tunnin matkan päässä Thessalonikista. Náousan viinit on valmistettu punaisesta rypäleestä xynomavro, ja sen sanotaan olevan yksi hienostuneimmista rypäleistä. Täällä kasvatetut rypäleet ovat hapokkaita ja hyvin säilyviä. Nemean vanhin viinitila Mitravelas Winery, on voittanut kultaa punaviinillään, joka on valmistettu agiorgitiko -rypäleistä Decanter Awards -kilpailuissa 2018. 

Nemea on yksi Kreikan tärkeimmistä viinialueista. Täällä on viljelty viiniä vuosisatoja agiorgitiko -rypäleistä, joka sopii sekä kevyempiin että raskaampiin viineihin. Alueella on yhteensä noin 40 viinituottajaa. Parhaita rypäleitä kasvatetaan korkeilla alueilla, joiden alhainen lämpötila auttaa tuottamaan hyviä rypäleitä. Nemeassa on palkittu Tselepos, Ktima Driopi.