Finiki

Saaren viihtyisät kylät

Suurin osa Karpathoksen kylistä sijaitsee korkealla kallioilla, ja ne tarjoavat upeiden maisemien lisäksi mahdollisuuden tutustua aitoon Karpathoksen tunnelmaan. Lue lisää vinkkejämme täältä! 

Othos

Karpathoksen vanhin kylä on nimeltään Othos. Täällä sinua odottavat maagiset maisemat ja todella ystävällinen tunnelma. Othoksella on myös oma museo, jossa kannattaa käydä tutustumassa. Kylä on tunnettu punaviinistään ja festivaaleistaan – erityisesti 

Agios Pandeleimon -nimisestä festivaalista, Kylä sijaitsee noin kilometrin päässä Aperista, ja kylän korkein kohta kohoaa jopa 500 metrin korkeuteen. 

Olympos – aito vuoristokylä

Karpathoksella on monia pieniä vuoristokyliä, mutta Profitis Ilias -nimisen vuoren päällä sijaitsee erityisen hurmaava pikkukylä. Kylä rakennettiin jo 900-luvulla, mutta se on pysynyt lähes samanlaisena siitä lähtien. Olympos oli lähes kokonaan eristyksissä 1980-luvulle saakka sen sijainnin vuoksi. Täällä aika tuntuu pysähtyneen, ja vanhat perinteet ja tavat ovat osana jokapäiväistä elämää. Täällä näet vanhoja, perinteisiä asuja, tunnet paikallisten mausteiden ja vastaleivotun leivän tuoksun, ja nautit upeista vuoristo- ja merimaisemista. Käy tutustumassa myös upeaan Marian kirkkoon! 
Lähde Apollomatkojen retkelle Olympokselle!

Olympos

Mesohori

”Kylä keskellä kaikkea”, eli Mesohori, on yksi saaren vanhmmista kylistä. Kylä perustettiin samasta syystä kuin monet muut saaren kylistä, eli suojelemaan saarta merirosvojen hyökkäyksiltä. Mesohorissa tuotetaan vuosittain 600 000 kiloa oliiviöljyä, ja se onkin koko saaren suurin oliiviöljyn tuottaja. Kylässä on sanottu olevan myös taikalähde – jos nainen juo tästä lähteessä, hän tulee menemään naimisiin jonkun kylän miehen kanssa.

Piles

Piles on yksi saaren kahdestatoista kylästä, ja se sijaitsee vehreässä ympäristössä saaren länsipuolella. Kylästä on loistavat näkymät Kasoksen saarelle, ja iltaisin täällä saat nauttia upeastasta auringonlaskusta. Jos haluat oppia lisää saaresta, voit vierailla pienessä museossa, joka sijaitsee pääkadun lähettyvillä. Museossa saat hyvän kuvan siitä millaista elämä Kreikan maaseudulla oli, ja miten maalaiset elivät. Sodan aikana suuri osa kylän asukkaista pakeni ulkomaille, mutta heti mahdollisuuden tultua he palasivat takaisin kotiseudulleen – vierailun jälkeen ymmärrät varmasti miksi! 

Menetses

Aperi

Kylä, joka oli 1892-luvulle asti Karpathoksen pääkaupunki, sijaitsee 320 metrin korkeudella merenpinnasta. Aperi on rakennettu rotkoon, jonka vuoksi se on mahdoton nähdä mereltä käsin. Vieraile kauniissa suurkirkossa ja saaren lukiossa, joka oli lahja kreikkalais-amerikkalaisilta siirtolaisilta. Aperissa talot ovat perinteisiä valkoisia kivitaloja, ja monista taloista löytyy myös upeita puutarhoja. 

Posideon

Potideon tai Posideon oli Karpathoksen pääkaupungin vanha nimi. Antiikkisen Potideonin kaupungin perustivat mykeneläiset, jotka valloittivat Karpathoksen saaren 1400 eaa. Mykeneläiset rakensivat myös valtakautensa aikana 23 metriä korkean akropoliksen vuoren huipulle.

Menetes

Menetesin kylä sijaitsee 8 kilometrin päässä Pigadiasta, ja se on ollut asutettuna 1400-luvulta asti. Täältä löydät pienen etnograafisen museon, jossa on vanhoja arkeologisia löytöjä, keramiikkaa, veistoksia ja muita mielenkiintoisia asioita. Museovierailu on jännittävä retki ajassa taaksepäin. Menetesissä on myös jäänteitä neoklassisista rakennuksista, ja vanha St. Mamasin paikalliskirkko.

Finiki

Jos rakastat kaloja, Finiki on oikea paikka sinulle – täältä löytyy nimittäin saaren parhaat kalaravintolat. Sataman lähellä on aina pieniä kalastusveneitä, jotka ovat viettäneet päivän merellä. Täällä ollessasi kannattaa käydä myös Karpathoksen muistomerkillä, joka sijaitsee sataman lähellä.