Petra

Petran kivikaupunki

Jordanian suosituin paikka on ehdottomasti Petran koskematon kivikaupunki. Petraa ympäröivät monet mysteerit: kaupungissa asui ennen lähes 20 000 asukasta, ja vielä tänäkään päivänä ei tiedetä, miksi he hylkäsivät kaupungin.

Wadi Rum

Unohdettu kaupunki

Tämä koskematon kivikaupunki on Jordanian tunnetuin nähtävyys. Petra tarkoittaa kreikaksi kiveä, ja ymmärrät heti perille päästyäsi mistä nimi juontaa juurensa, kun näet upean sisäänkäynnin kahdessa kerroksessa huolellisesti kaiverrettuine yksityiskohtineen. Kaupungissa on vain muutama erillinen rakennus, mutta suurin osa rakennuksista ja temppeleistä on yhtä kallioiden kanssa, jonka vuoksi Petra on säilynyt hyvin. Petran uskotaan olleen asutettu tuhansien vuosien ajan, ja parhaimmillaan siellä on asunut noin 20 000 asukasta. Kallioon kaiverretut aukot toimivat taloina, ja kauniit mosaiikkilattiat ja monimutkaiset vesitilat kertovat kehittyneestä rakennustaiteesta. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tarkalleen miksi Petra hylättiin. 

Siq - kiemurteleva sisäänkäynti

Pieni, kiemurteleva kalliosola Siq on helpoin kulkuväylä kaupunkiin. Tätä kävelymatkaa et unohda – kävellessäsi kalkkikivirotkon pohjassa yli 80 metriset kallionseinämät ympäröivät sinua. Kävelyväylä on vain noin 5 metriä leveä, ja koko matkan pituus Petran sisäänkäynnille on noin 1200 metriä. Ennen kuin lähdet kulkemaan kallioväylää, käy katsomassa myös kolme erillistä hautapaikkaa väylän oikealla puolella, sekä korkealle vuorelle rakennettua obeliskikammiota.

al-Khazneh

Al-Khaznehin aarrekammio on upea näky, jollaista ei löydy mistään muualta. Aarrekammio on veistetty vuoren sivuun, ja sen sisäänkäynti on 40 metrin korkeudessa. Legendan mukaan merirosvot piilottivat aartensa toisen kerroksen kivipesään. Voti yhä nähdä beduiinien luodinreiät, kun he yrittivät etsiä muinaisia aarteita.

Petra
Petra

al-Deirin luostari

Kivikaupunki on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joista yksi esimerkki on hyvin säilynyt kirkko, jonka alttarit on peitetty mosaiikkikuvilla eläimistä, merestä, maasta ja eri vuodenajoista. Yksi suosituimmista paikoista on uhrialttari kahdella rännillä, joiden tarkoituksena oli kuljettaa uhrattujen eläinten vesi pois alttarilta. Kaupungin suurin rakennus on al-Deirin luostari, joka muistuttaa yhtä aarrekammion osaa. Jostain syystä luostaria ei koskaan viimeistelty, jonka vuoksi se on hieman vaatimattomampi kuin aarrekammio, mutta sen sisäpuolella voit nähdä useita useita ristikoristeita. 

Lue lisää vinkkejä Jordaniaan