Jordanian makuja

Jordanian makuja

Jordaniassa on olemassa sanonta: ''vaikka olisit jo täynnä, voit silti syödä vielä 40 palaa lisää'', ja täällä siitä todella pidetään huolta! Maan ruokakulttuurista heijastuu jordanialaisten vieraanvaraisuus ja lämpö vieraita kohtaan, ja tarkoituksena onkin syödä yhdessä ja nauttia hyvästä seurasta.

Syö yhdessä

Jordanialaisessa keittiössä näkyy vaikutteita Afrikasta, Lähi-Idästä sekä Välimereltä. Tavallisia ainesosia ovat leipä, lammas, jogurtti sekä minttu. Yksi tavallinen jordanialainen annos on nimeltään Mansaf, jota syödään usein yhdessä ja sitä syödään käsin. Annos koostuu riisistä, lampaasja ja jameedista, joka on vuohenmaidosta tehtyä jogurttia, joka kaadetaan lampaan ja riisin päälle. 

Makeannälkäisille

Jos matkustat Jordaniaan ja olet makean ystävä, kokeile ehdottomasti Kanafehia. Pääraaka-aineet ovat juusto ja mannasuurimo, jotka peitetään siirapilla ja annos kruunataan pistaasipähkinöillä.Juusto on pehmeää ja maistuu hyvin paljon mozzarellalta, kun taas päältä annos on makeaa ja rapeaa. 

Mansaf
Hummus

Kultainen jälkiruoka

Toinen erinomainen jälkiruoka on nimeltään Hareeseh, joka on tehty mannasuurimoista, kookoksesta, sokerista, jogurtista sekä manteleista, jotka on paahdettu kullanruskeiksi. Jälkiruoka muistuttaa brownieta, ja sen makea maku sopii täydellisesti rakeisten mannasuurimoiden kaveriksi. 

Perinteinen aamiainen

Yksi perinteinen aamiaispöydän ruokalaji Jordaniassa on Labneh, paksu jogurtti johon dipataan leipää tai kasviksia. Se maistuu hapankermalta, ja joskus sitä maustetaan esimerkiksi paikallisilla mausteilla tai oliiviöljyllä. 

Arabialainen pizza

Tätä annosta kutsutaan usein nimellä ''arabialainen pizza'', ja se koostuu pyöreästä pohjasta ja za´atarista (eräänlainen mausteseos), oliiviöljystä ja erilaisista täytteistä kutenn halloumista, kananmunasta tai lihasta. Perinteisesti annos kypsennetään kiviuunissa. 

Pieniä suupaloja

Kibbeh on pieniä friteerattuja suupaloja, joka sisältävät lihaa ja sipulia. Tätä voidaan syödä esimerkiksi hummukseen dipattuna. Oikean Kibbeh Bi Laban saamiseksi kibbehiä keitetään jogurttikastikkeessa, jolloin se muuttaa makuaan ja tekstuuriaan.

Musta kulta 

Ruoka- ja juomalista Jordaniassa ei ole täydellinen ilman kahvia ja teetä! Turkkilainen kahvi on paksua ja pehmeää, maustettuna kaardemummalla, ja sitä löytyy kaikkialta Jordaniasta. On myös mahdollista löytää arabialaista kahvia, joka on vieläkin vahvempaa. Toinen perinteinen juoma on minttutee, joka on usein mustaa teetä mintunlehtien kera. Minttu teetä juodaan usein hyvän ruoan jälkeen.