Lumoava ja vieraanvarainen jordania


Teksti Åsa Lundqvist • Kuvat Anna Hållams

Matkani alkaa Jordanian eteläkärjestä Aqabasta, joka on aina ollut tärkeä satamakaupunki, sillä se on maan ainoa yhteys merelle. Matkailu, Arabian historia ja arkielämä ovat täällä sulassa sovussa.  Lämmin ja rauhallinen Punainenmeri houkuttelee kastamaan varpaat ja nautin hyvästä hotellistani.

RANNAN TUNTUMASSAnäen ensimmäisen historiallisen jäänteen: Aylan muinaisen sataman. Jatkan kävelyä rantaa pitkin ja tulen ensimmäisen maailmansodan aikaisen arabikapinan muistomerkille. Kapinaa johti myös britti T.E. Lawrence, josta kertoo Peter O’Toolen tähdittämä klassikkoelokuva Arabian Lawrence, joka kuvattiin Wadi Rumin aavikolla. Vuonna 1916 alkanut kapina johti arabialueiden vapautumiseen ottomaanien vallasta. Kapinasta muistuttaa ympäri vuoden liehuva suuri lippu.

TALA BAYN ylellinen Resort-turistialue on vartin matkan päässä Aqaban keskustasta. Uskaltaudun snorklaamaan ja näen koralleja jo heti rannan tuntumassa.

Joidenkin mielestä Jordanian matka ei ole täydellinen ilman aavikkoa. Ensin matkustamme jeepillä hiekkaerämaassa, sitten nautimme perinneruokaa Lawrencen lähteellä. Tarjolla on kanaa ja lammasta, jotka on paistettu maassa metrin syvyydessä. Samalla kuulemme tarinoita täällä liikkuneista karavaaneista ja tutustumme 3 000 vuotta vanhoihin kaiverruksiin. Näemme kamelinkasvattajan ja beduiineja, mutta kiehtovin näky on aavikko, jonka väri vaihtuu hetki hetkeltä auringonsäteiden mukana. Kaiken huipentaa upea auringonlasku. Mikä voisi voittaa tämän? Ehkä vain Petra. Petraan laskeutuva pitkä kanjonikuja vie askel askeleelta yhä kauemmas menneeseen. Sisääntulo on niin dramaattinen, että jos ei tietäisi paremmin, luulisi astuneensa teatterin lavasteisiin. Tie kapenee kapenemistaan kun etenemme kohti Petran tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvaa aarrekammiota, joka on tuttu myös Indiana Jones -elokuvasta. Kalliopaadet kohoavat molemmin puolin satojen metrien korkeuteen. Tien kapeimmassa kohdassa näkyviin tulee viimein kiveen louhittu aarrekammio. Vau.