Lääkkeet, rokotukset ja terveys

Vaikka e-reseptit ovat yleisessä käytössä, on matkustajalla oltava dokumentti, joilla hän pystyy osoittamaan esim. tullissa, että hänellä on oikeus kuljettaa mukanaan henkilökohtaisia lääkkeitä. 

Viranomaiset suosittelevat, että matkustaja ottavat matkalle mukaan ainakin yhden alla mainituista asiakirjoista:

  • lääkärin tulostama potilasohje jossa on lueteltu kaikki potilaalle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.

  • apteekista tai lääkkeen määrääjältä saatava allekirjoitettu englanninkielinen yhteenvetotuloste eli jäljennös sähköisistä resepteistä. Jäljennöksen voi tulostaa sellaisista lääkkeistä, jotka on ostettu apteekista.

  • suomenkielinen yhteenveto resepteistä, jonka voit pyytää apteekista tai terveydenhuollosta tai tulostaa itse Omakannasta. Palveluun kirjaudutaan joko sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti), pankkitunnisteilla tai mobiilivarmenteen avulla.

Schengen-sopimuksen mukaan matkustajan, jolla on mukana huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä matkustaessaan toiseen Schengen-maahan, tulee voida näyttää lääkemääräys todeksi kotimaassa määrätyllä lääkärin/apteekin todistuksella. Matkustettaessa Schengen-maiden ulkopuolelle, suosittelemme mukaan otettavaksi lääkäriltä saatua, asianmukaisella kielellä kirjoitettua, todistusta kaikista käyttämistäsi reseptilääkkeistä.

Jotkin maat eivät salli tiettyjen lääkeaineiden maahantuontia. Lisätietoja kohdemaasi säännöistä voit lukea Ulkoministeriön sivuilta.

Välttääksesi sairastumisen loman aikana tai loman jälkeen, on omalla vastuullasi hankkia tarvittavat rokotukset hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveydenhoitoalan ammattilaisilta saat neuvoja siitä millaisia rokotuksia matkoillesi on suositeltava ottaa. Matkanjärjestäjä ei ole vastuullinen ilmoittamaan matkakohteista pysyvästi tai ajoittain saatavista sairauksista. Raskaana olevilla on tiettyjä rajoituksia lennoilla. Kysy tarkemmin Apollomatkoilta, matkatoimistostasi tai lentoyhtiöstä.

Rokotuksista ja hyvästä peruskunnosta huolehtiminen on järkevää. Kohdemaahan tarvittavat rokotukset ja mahdolliset rokotustodistukset tulee tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Riittävä rokotussuoja riippuu paljon siitä, minne matkustat, miten matkustat ja kuinka kauan olet matkakohteessa. Monet rokotukset vaativat useamman vahvistusrokotteen, joiden välissä voi olla useita viikkoja kunnollisen suojan saamiseksi.

Terveydenhoitoalan ammattilaisilta saa neuvoja siitä millaisia rokotuksia matkalle on suositeltava ottaa. Matkanjärjestäjä ei ole vastuullinen ilmoittamaan matkakohteista pysyvästi tai ajoittain saatavista sairauksista.

Lue lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemasta Matkailijan terveysoppaasta.